Sari la conținut
News Alert

Doze pentru situaţii de urgenţă. Unifarm are în depozite ser antibotulinic

În România există ser antibotulinic, spun reprezentanţii Unifarm. Compania Naţională susţine că Ministerul Sănătăţii a ştiut că există o rezervă specială de ser pentru tratarea botulismului. Dozele sunt păstrate doar pentru situaţii de urgenţă, tocmai de aceea nu au fost scoase la vânzare.

"Noi, Unifarm-ul, de-a lungul ultimilor șapte ani, suntem singurii care am adus acest ser în țară, dacă am fi primit un singur telefon în care să ne întrebe cineva dacă îl avem, am fi răspuns pozitiv, n-am primit nici măcar un telefon," a spus Adrian Ionel, director Unifarm.

Reacţia companiei naţionale a apărut după ce săptămâna trecută doi pacienţi din Moldova au avut nevoie de ser, iar unii medici din spitale nu au ştiut unde să-l caute. Ultimul caz a fost a fost al unui pacient din Bacău care a fost salvat la timp.

Adrian Popa, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău: "un om a fost salvat, destul de prompt. Vis a vis de chestiunile legate de achiziție, eu mi-am oferit disponibilitatea să-l și achiziționez, neștiind la momentul acela că el va fi donat. Nu cred că am declarat că l-am cumpărat, dar esențială este viața pacientului."

În cazul bărbatului de 67 de ani din Bacău suspect de această boală, medicii spun că administrarea serului s-a făcut în câteva ore iar reacţiile au început să se vadă imediat.

"După administrarea serului, evoluția pacientului a fost favorabilă. Pacientul vorbește, pacientul vede normal, se simte mult mai bine, își simte părțile corpului și nu a fost nevoie de incubație. Serul antibotulinic nu-l aveam noi și l-am obținut, noi eram pregătiți să intubăm acest pacient," a declarat Aurelia Țaga, director medical la Spitalul Judeţean de Urgenţe Bacău.

Reprezentanţii Companiei Unifarm au anunţat că la începutul acestei veri vor aduce, din Germania, o nouă tranşă de 300 de doze de ser antibotulinic. Acestea vor fi scoase la vânzare pe site-ul de achiziţii publice pentru ca spitalele din România să şi-l poată achiziţiona. Preţul nu va depăşi 580 de euro.