Sari la conținut

IAȘI. Operații amânate din lipsă de sânge. Zilnic vin să doneze doar 30 de persoane, iar necesarul este de 80

De la începutul acestei luni, Centrul de Transfuzii Sanguine se confruntă cu o lipsă acută de sânge. Zilnic ajuns să doneze in jur de 30 de persoane, dar pentru a afce față solicitărilor din spitale angajații Centrului au nevoie de cel puțin 80 de donatori.

Andreea Vatamanu, purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi: "Nu avem rezerve. De aia fac apel la populaţie să vină să doneze sânge. La ora actuală, ducem mare lipsă de grupele A pozitiv şi zero pozitiv, dar toate sunt în general deficitare."

În această perioadă puţinii donatori care trec pragul Centrului de Transfuzii din Iaşi vin să doneze sânge doar pentru că rudele lor au nevoie. Medicii spun că activitatea le este îngreunată din cauza lipsei de sânge şi sunt nevoiţi să reprogrameze unele operaţii.

"Am amânat bolnavul pentru 3-4 zile, cel mai lung interval a fost. Un bolnav cu ciroză, de 50 şi ceva de ani, cu trombocite mici la care a trebuit sânge mai mult. Era din Vaslui, am sunat acolo, familia, mobilizare generală şi cu alte spitale şi am reuşit să trecem de moment," a explicat Mugurel Bosânceanu, medic primar la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

În spirijinul bolnavilor vine şi Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi, care începe o campanie de sensibilizare a populaţiei cu privire la donarea de sânge. Ca să dea un exemplu, şi angajaţii Casei de Asigurări din Iaşi vor merge să doneze. "Avem 92 de angajaţi, mare parte şi-au dat acordul să se prezitne. Cei care vor şi îndeplini condiţiile medicale se vor prezenta şi ei alături de mine, sperăm udneva la începutul lunii septembrie," a declarat Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.

Pot dona sânge doar persoanele sănătoase, fără afecţiuni cronice, cu vârsta până în 50 de ani. Donatorii beneficiază de analize gratuite, de tichete de masă în valoare de 65 de lei şi sunt scutiţi de la serviciu în ziua donării.