Sari la conținut

Lecţii de limba română. 22 de elevi francezi au venit la Iaşi în cadrul unui proiect european

Liceul Pedagogic Vasile Lupu din iaşi a devenit gazdă pentru 22 de elevi francezi in cadrul unui proiect cu fonduri europene. In timpul zilei, adolescenţii au mers la cursuri impreuna cu colegii lor români, iar seara s-au plimbat prin oraș, pentru a învăța câte puțin din istoria Iașului și tradițiile românești.

"Este o vizită de două săptămâni a unui număr de 22 de elevi din Franța, însoțiti de trei profesori. Vizita face parte din întâlnirile din cadrul unui proiect bilateral, intercomprehensiunea limbilor romanice," a spus Mihaela Ungureanu, director Liceul Pedagogic Vasile Lupu.

După orele de curs, tinerii francezi, cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani au participat la ateliere în cadrul cărora li s-a predat limba română.

"Se încercă a li se transmite elemente, noțiuni de bază de limbă română, dar obiectivul nu este acesta, obiectul este de a ne baza pe faptul că limba română, precum și limba franceză, fac parte din încrengătura limbilor latine," a explicat Liliana Rusu, profesor limba franceză. 

Vizita francezilor face parte dintr-un proiect mai amplu, în cadrul căruia acești vor scrie, împreună cu elevii de la Liceul Pedagogic, un roman polițist și o nuvelă fantastică.

Irina Coșovanu, liceul Pedagogic Vasile Lupu: "Fiecare scrie un capitol, să zicem că începe echipa de francezi, vor scrie capitolul în limba franceză, după care elevii noștrii îl primesc, încearcă să-l înțeleagă, fac continuarea în limba română, după care îl trimit echipei franceze, ei încearcă să-l înțeleagă în limba română. Elevii noștrii îl traduc apoi în franceză ca să verificăm înțelegerea fragmentului."

Elevii francezi vor mai rămâne în Iași până pe 13 martie.