Sari la conținut

Mai bine săraci, decât să muncească. Într-o comună din Botoșani, asistații social refuză locurile de muncă

Salarii de 1.000 de lei și condiții bune de lucru, transport gratuit, bonuri de masă și chiar calificare pentru începători. Asta le-a oferit localnicilor din Dângeni o firma de confecții care si-a deschis fabrică în Botoșani. Culmea, din cele 50 de posturi puse la bătaie, doar pentru 14 s-au găsit doritori.

“Au refuzat din start, fără să analizeze prea bine condițiile în care se pot angaja. O reticență accentuate, pot să spun, vine din partea persoanelor care primesc ajutor social. S-au obișnuit cu această formă de ajutor și continuă așa li se pare că e destul,” a explicat Simona Burghianu, referent la Primăria Dângeni.

Ionela Sarariu are 19 ani și a terminat opt clase, iar până acum nu a lucrat nicăieri. A mers la fabrica de confecții dar nu a stat decât două zile: “Ne-a pus să tragem liniuțe, a vrut să vadă dacă știm ceva și le-o plăcut de noi și o zis să mergem la muncă și noi n-am mai plecat. - N-ați mai mers la muncă, nu? - Nu. - Dar ți-ar plăcea să lucrezi în alt domeniu? - Na, depinde ce o fi, unde.”

În aceeași situație sunt sute de localnici din Dângeni pe care sărăcia nu-i convinge să munceasă pentru un salariu decent:

“- Ce venituri aveți dumneavoastră, din ce trăiți? - Ajutor social și alocația copiilor...cam în jur la 400 de lei. - Și un salariu de 1.000 de lei nu v-ar conveni? - Nu, nu, e greu, nu-i că-i ușor că o mai fost lume din sat și o renunțat.”

“- Nu v-ar conveni să mergeți să lucrați la Botoșani în confecții? - Eu n,u că soțul lucrează, eu nu pot să las copiii să mă duc. - Nu v-ar încânta un salariu așa de mare? - Ba da, nu poți să zici că nu.”

Primarul comunei Dângeni este dezamăgit de atitudinea localnicilor, dar speră să-i convingă până la urmă să se apuce de muncă.

Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni: “În momentul în care le-am adresat întrebarea de ce ați renunțat, am primit un răspuns care, nu știu, mă descurajează: eu banii ăștia îi pot face și acasă, stând cu o vacă sau cu ceva și n-are rost să mă trezesc dimineața și să merg 8 ore și să vin înapoi.”

În comuna Dângeni sunt doar 200 de persoane care au loc de muncă dintr-un total de 3.300 de locuitori.