Maternitatea din Rădăuţi a fost închisă

Data publicării:
bebe1

ACTUALIZARE 19:00: Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au decis să închidă maternitatea pentru 10 zile. În tot acest timp,  personalul va fi testat și toate încăpererile, mobilierul şi instrumentarul vor fi dezinfectate. Prima ipoteză a inspectorilor DSP este că focarul de infecţie a pornit din cauza neglijenţei personalului medical, caz în care angajaţii vor fi sanctionaţi, spun superiorii lor. La începutul acestei săptămâni au venit primele trei mame cu copiii bolnavi la maternitate. În total, 15 bebeluși au fost infectați cu stafilococul auriu, șase dintre au fost operați pentru că starea lor era mai gravă, patru dintre ei se simt mai bine și au fost externați, iar ceilalți au rămas internați, sunt izolați alături de mamele lor, și medicii încearcă să țină sub control infecția pentru a nu se agrava.

ACTUALIZARE 17:00: În ultimele două zile, prezența virusului a fost detectată și în cazul altor nouă bebeluși. Cinci dintre ei se aflau în maternitatatea din Rădăuți, iar alți patru au fost aduși de părinți la spital. Medicii le administrează acum un tratament preventiv pentru a opri instalarea bolii.

ACTUALIZARE 16:30: În cazul celor șase bebeluși a fost vorba despre o infecție cu stafilococ auriu. Patru au fost externați, iar ceilalți doi urmează un tratament în spital.

Şase bebeluşi s-au îmbolnăvit în maternitate în ultima lună. 

Medicii neonatologi spun că există riscuri de a prelua infecții din spital chiar și în cazul maternităților de rang superior. Iar riscul este cu atât mai mare la nou născuti dacă au venit pe lume înainte de termen deoarece nu au sistemul imunitar suficient dezvoltat.  

„Într-o maternitate de nivel trei, rata de infecţie de spital este între 5 şi 10 la sută, vorbesc de maternităţile de nivel 3, iar rata de infecţie într-o secţie de terapie intensiv neonatală poate ajunge la 25 la sută. De ce? Pentru că acolo sunt trataţi copii prematuri cu vârste de gestaţie de 25-26 de săptămâni, fără imunitate. Nu există spitale sterile, cum nu există nici mediul de acasă steril, nu există aşa ceva,” a explicat Maria Stamatin, directorul medical al Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri