Nevoiți să-și trăiască din 180 de lei pe lună

Data publicării:
bani de liceu

 

Mădălina este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic I. C. Ştefănescu din Iaşi. Provine din comuna Ciorteşti, aflată la 40 de kilometri distanţă de oraş şi este nevoită să se cazeze la căminul liceului. Achită 35 de lei pe lună pentru cazare şi câte 14 lei pe zi pentru cele trei mese oferite la cantina şcolii. Bursa de 180 de lei pe care o primeşte este binevenită, spune ea, dar nu este suficientă.

„Banii nu ajung niciun sfert, ajung doar de cămin jumătate de lună sau depinde cum e cartela,” a spus eleva.

Numai la Colegiul Tehnic I.C. Ştefănescu din Iaşi, un sfert dintre cei 1.100 de elevi primesc bursa Bani de liceu, ceea ce înseamnă că au venituri sub 150 de lei pe membru de familie.

„Această bursă este foarte necesară, pentru că foarte mulţi copii provin din medii defavorizate şi au o situaţie financiară precară. Dacă ajung în situaţia în care să nu mai aibă bani să plătească, mulţi renunţă,” a explicat Ionela Botoșineanu, profesor de limba franceză. 

De valoarea mică a bursei se plâng şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, care au cerut Ministerului Educației o majorare. Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi a declarat: „Sunt nişte semnale transmise, aşa cum am spus, ne bucurăm că această bursă se acordă încă, dar ar fi extraordinar dacă cuantumul ar fi puţin mai mare.”

Ca la fiecare început de an școlar, bursele se vor achita cu întârziere, astfel că săptămâna viitoare, elevii vor primi banii pentru lunile septembrie şi octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri