Sari la conținut

Program special de alegeri la Evidenţa Populaţiei. Sute de ieşeni au stat la rând pentru cărţi de identitate noi

La Iaşi, cetăţenii cu drept de vot au făcut rând,încă de la prima oră a dimineţii de duminică, în faţa ghişeelor de eliberare a cărţilor de identitate. Pentru a putea acoperi cererile ieşenilor, angajaţii Serviciului de Evidenţă a Populaţiei au lucrat cu program normal, care într-o zi obişnuită din săptămână. Mulţi dintre cei prezenţi la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor au profitat de faptul că acum nu mai trebuie să aştepte 30 de zile pentru a primi cartea de identitate.

"Am profitat de ocazie pentru că suntem liberi. Avem şi noi un program solicitant, de dimineaţă până seara în cursul săptămânii."

"Am venit pentru că sper să mi-l dea mai repede, din cauza asta. - Când a expirat? - Acum vreo trei luni şi am făcut şi mi s-a greşit la ceva şi acum am venit să mi-l dea mai repede."

"Îl aveam pierdut, de asta. - Când l-aţi pierdut? - Nu mai reţin. E pierdut de vreo jumătate de an. Probabil că am scăpat de amendă. A fost mai indulgent astăzi personalul de la buletine."

Pentru a-şi schimba buletinul a venit şi Bianca Răduţ. A împlinit 18 ani şi vrea să pună pentru prima dată ştampila pe buletinul de vot. Nu este singura care va pleca direct spre secţiile de votare.

"Vreau să votez. Cred că votul meu este foarte important aşa cum ar trebui fiecare român să voteze," consideră tânăra.

Până la ora 21:00 s-a lucrat continuu la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor. Numai în două ore a fost depăşită norma dintr-o zi normală. Peste 300 de acte au fost eliberate în doar două ore. Asta în condiţiile în care, într-o zi normală, sunt eliberate 200 de cărţi de identitate.

Renata Marin, şefa Direcţiei Locale pentru Evidenţă a Persoanelor Iaşi: "Ce am constatat noi este că mai mult de 60 la sută dintre cei care au solicitat în această săptămână au cărţile expirate sau pierdute de mai mult de un an. Deşi legea este partea noastră, ar putea putea exista şi efectul de bumerang în virtutea legii să împiedicăm un cetăţean să îşi exercite dreptul de vot."

Persoanele al căror act este expirat riscă să primească amenzi cuprinse între 40 şi 80 de lei. De la începutul lunii octombrie şi până acum au fost eliberate peste 9.000 de cărţi de identitate, iar reprezentanţii Serviciului de Evidenţă a Persoanelor cred că vor depăşi 10.000.