Școală cu patru elevi într-o localitate din Suceava

Data publicării:
scoala dirmoxa 1

La Dîrmoxa, în județul Suceava, noțiunea de „școală” are o însemnătate diferită. Sunt doar patru elevi și o singură clasă. Chiar dacă sunt din generații diferite, Roxana, Florentina, Elisa și Ana Maria sunt acum colege.

În prima zi de școală însă, cele patru eleva nu au putut sta prea mult în bănci din cauza frigului. Chiar și asa, părinții sunt încântați că s-a luat decizia ca școala să nu fie desființată, altfel, copiii nu ar fi avut cum să ajungă la ore.

Școala din satul Dîrmoxa a fost construită în urmă cu mai bine de 50 de ani. Clădirea este veche și dărăpănată, iar singura cheie de la școală stă la învățătoare, care are rol de dascăl, administrator și femeie de serviciu.

„Avem tablă, avem calculator, cam orice lucruri găsești în orice școală, plase, materiale didactice cât de cât, făcute de mine sau aduse de la școală din Broșteni,” a explicat Ionela Păcuraru, învățătoare la școala din sat.

În sala de clasă, podeaua este șubredă, iar ferestrele vechi nu se mai închid bine, astfel că, pe timp de iarnă, copiii îngheață de frig în școală. Iar de grup sanitar în unitatea de învățământ nici nu poate fi vorba. Tocmai din aceste motive, învățătoarea a decis să țină cursurile la ea acasă în anotimpul rece.

Situația este cunoscută și în Broșteni, la unitatea de invatamant care se ocupă de administrarea școlii din Dîrmoxa, și la Inspectoratul Școlar din Suceava, însă autoritățile spun că nu au, momentan, nicio soluție. 

„În anul acesta n-am putut face niciun fel de investiții neavând bani de la bugetul local. Primăria nu are în momentul de față prea mulți bani,”  a declarat Gheorghe Pancu, director la Liceul Tehnologic Broșteni.

Copiii și părinții din satul Dîrmoxa speră, în continuare, ca unitatea de invatamat va fi modernizată, mai ales că în localitate mai sunt 15 copii care vor intra la școală în următorii ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri