Spitalele ar putea trece in subordinea universităților

Data publicării:
coperta Spitalele ar putea trece la universitati

Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. Aproape 50 de mii de pacineţi sunt internaţi aici în fiecare an. Chiar dacă bugetul a fost de 100 de milioane de lei în 2013, banii nu au ajuns pentru tot ceea ce a fost nevoie - medicamente, salarii sau investiţii în aparatură modernă. Ajutorul, cred acum mai marii din Sănătate, ar putea veni de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, care ar putea prelua în administrare spitalul.

"Suntem în legătură cu fiecare universitate care trebuie să facă hotarâre de senat şi după aceea să vină la minister, ministerul mai departe să facă hotarare de guvern", a explicat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

La Iaşi ar putea trece la UMF şi Spitalul CFR, care se află la un pas de faliment.

"Pentru pacient avantajul este că un centru de excelenţă trebuie să se comporte ca un centru de excelenţă. Drepturile pacientului vor fi respectate. Nu se vor mai încerca tot felul de metode în aşa fel încât să se acopere deficitul bugetar pe spinarea pacientului", ne-a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi.

După descentralizarea masivă din 2010, când 300 de spitale au trecut în administrarea comunităţilor locale, în grija Ministerului Sănătăţii au mai rămas 59 de unităţi medicale. Într-o primă fază, doar zece spitale din cele 59 ar putea fi preluate de Universităţile de Medicină şi Farmacie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri