Vaccinarea antigripală gratuită nu începe mai devreme de luna decembrie

Data publicării:
vaccin antigripal 2

Gripa este cea mai frecventă infecţie virală acută respiratorie, iar specialiştii sunt îngrijoraţi că, în lipsa dozelor gratuite, populaţia riscă să rămână nevaccinată.

„Nu este bine pentru că, vă daţi seama că o singură persoană cu gripă, dar o gripă autentică înseamnând febră peste 39 grade şi stare generală modificată, poate să transmită această viroză în jur la încă 5-6-10 persoane, aşa încât vă daţi seama ce se întâmplă în plină epidemie dacă găsim o populaţie nevaccinată, 10-15-20 la sută din populaţie,” a spus Dan Pleatea, medic de familie.

Una dintre categoriile vulnerabile în faţa gripei sunt bătrânii. Mulți dintre ei se plâng însă că nu-și permit să achite 35 de lei pentru o doză de vaccin. Iar medicii atenţionează că, deoarece vremea s-a răcit brusc, a crescut substanțial numărul virozelor.

„Virozele respiratorii au crescut şi au crescut destul de mult odată cu răcirea vremii de afară. Dacă înainte aveam 2-3 viroze pe lună, acum avem 4-5-6 pe săptămână,” a mai spus medicul Dan Pletea. 

Ministerul Sănătăţii a anunţat că nu a demarat campania de vaccinare antigripală întrucât până acum nu a fost înregistrat niciun caz de gripă. Vaccinurile gratuite vor fi disponibile abia din luna decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri