11 milioane de lei au fost investiţi în modernizarea a două secţii din spitalele orădene

Data actualizării: Data publicării:
sectii spitale oradea (3)

Aproape 11 milioane de lei este valoarea investiţiilor făcute de cele două mari spitale din Oradea în modernizarea a două secții. Toţi banii vin din bugetele proprii, iar cea mai are sumă - nu mai puţin de 9 milioane de lei - a fost alocată de Spitalul Județean în dotarea cu aparate ultraperformante a secției de urologie. La Spitalul Municipal a fost modernizată secția de chirurgie oncologică și generală.

Complet reconstruită și reconfigurată, Secția de Urologie a Spitalului Județean de Urgență a redevenit funcțională în clădirea de pe strada Gheorghe Doja, de unde fusese mutată în urmă cu aproape șase ani.

Pe lângă cele 35 de paturi, aceasta dispune de un bloc operator cu patru săli de operație ultramoderne. Acestea sunt dotate cu aparatură pentru operațiile clasice și cu un sistem avansat 3D pentru chirurgie endoscopică minim invazivă. În plus, secția are și un un aparat destinat fragmentării calculilor cu unde de șoc.

Prof. dr. Gheorghe Bumbu, șeful Secției de Urologie: "Se pot vedea aparatele, un echipament extrem de performant, probabil cel mai performant la ora actuală. Este clar că posibilitățile terapeutice sunt mult mai bune."

Noua secție a costat puțin peste 9 milioane de lei, sumă ce provine din fondurile proprii ale spitalului. Pentru a avea bani de investiții, trebuie eficientizate cheltuielile, spune managerul unității. O altă soluție ar fi ca spitalul să fie cuprins în cât mai multe programe naționale și să ofere cât mai multe servicii.

Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean Oradea: "Nu trebuie să fim tot timpul cu mâna întinsă, este foarte bine dacă primim ajutor din partea ministerului, a autorităților locale sau prin proiectele europene, dar este mult mai sănătos ca spitalele să se bazeze, în mare măsură, pe puterile lor."

Și Spitalul Municipal din Oradea a reabilitat, recent, din fonduri proprii, secția de chirurgie oncologică și generală. Aceasta dispune de 25 de paturi, iar fiecare salon are televizor și grup sanitar propriu. Aproape un milion și jumătate de lei au costat lucrările care au constat în zugrăveli și igienizări, schimbarea mobilierului și grupurilor sanitare și cumpărarea de echipamente medicale. Încă din prima lună de funcționare, în blocul operator au fost efectuate aproape 200 de operații.

Parascovia Pop, medic primar chirurg: "Avem de toate: instrumente, medicamente, tot ce este necesar. Un personal deschis la toate cerințele pacienților și la toate nevoile lor și asta contează, ca omul să plece mulțumit de aici."

Și în cazul acestui spital există un echilibru între cheltuieli și fondurile care intra în buget.

Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal Oradea: "Eu am implementat un mod de a urmări aceste venituri și aceste cheltuieli, în softul în care lucrăm, care mă ajută foarte mult. Deci, toți banii, toate referatele care îmi vin, inițial, acea sumă este rezervată și ca urmare suma respectivă nu mai este văzută ca și un disponibil."

În acest an, Spitalul Județean va începe și lucrările de extindere a Unității de Primire a Urgențelor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri