Sari la conținut

Abuzurile reclamate la școala specială din Tileagd au ajuns în atenția procurorilor

Psihologii şi asistenţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bihor au descoperit acte de violenţă la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Tileagd. În urma evaluărilor psihosociale, specialiştii confirmă într-un raport că la şcoala din Tileagd au avut loc abuzuri fizice şi emoţionale asupra copiilor.

"Ca urmare a autosesizării instituţiei şi ca urmare a unei plângeri făcute de către unul dintre părinţii unui copil înscris la instituţia de la Tileagd, instituţia noastră a demarat o anchetă, care s-a finalizat şi au fost făcute demersurile pentru semnalarea acestor aspecte constatate la procuratură", a declarat Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor.

"S-a confirmat prezenţa abuzului fizic şi emoţional asupra copilului dumneavoastră. Ca urmare a celor constatate, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a efectuat demersurile în vederea sesizării organelor de cercetare penală, care vor lua măsurile impuse de lege", se arată în răspunsurile trimise de DGASPC Bihor celor trei familii care au reclamat abuzurile personalului de la Centrul de Educaţie Incluzivă Tileagd.

Concluziile anchetei DGASPC vor ajunge săptămâna aceasta pe masa procurorilor Parchetului din Aleşd.
Şi ancheta Inspectoratului Şcolar Bihor, demarată acum trei săptămâni, a condus la aceeaşi concluzie: copiii erau abuzaţi, fizic şi emoţional, de instructorii şi supraveghetorii centrului.

Pentru a se putea lua măsuri disciplinare împotriva angajaţilor violenţi, la nivelul şcolii s-a constituit o comisie disciplinară formată din trei profesori ai şcolii, un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Bihor şi unul al Sindicatului Liber din Învăţământ. Doar că, până acum, nu s-a luat nicio decizie.

"Apar nume noi şi atunci încercăm să aflăm şi de la alţii", spune Florian Mieluţ, reprezentantul ISJ Bihor în comisia disciplinară.

Scandalul din centrul de educaţie din Tileagd a izbucnit în urmă cu o lună, după ce unul dintre părinţii copiilor abuzaţi a făcut plângere penală împotriva angajaţilor de aici. Tot atunci au apărut şi imagini în care unul dintre instructorii îl agresează verbal pe unu dintre copii.

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Ciprian Platona