Sari la conținut

Accesul spre satul de vacanță de la Coada Lacului Leșu este aproape imposibil din cauza drumului distrus

Lacul de acumulare Leșu, aflat în Valea Iadului, la granița între județele Bihor și Cluj, a atras sute de oameni care și-au construit în zonă sute de case de vacanță.

"Înainte când era lacul Leșu plin, mergeam cu barca, atmosfera era ca și în Elveția, aer curat. De când a dispărut lacul, s-a schimbat clima, nu mai este cum a fost înainte", spune Ferenc Herman, proprietar de casă la Coada Lacului.

Lacul a fost golit în 2011, pentru că barajul avea nevoie de reparații capitale. Atunci, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a obținut fonduri de la Guvern. Finanțarea însă a fost tăiată, iar lacul acum e aproape secat, pentru că barajul nu poate funcționa în condiții de siguranță.

"A fost introdus în perioada 2011-2012 în Programul Național de Dezvoltare și Investiții, dar din păcate, nu au ajuns banii nici în ziua de astăzi. Speranța noastră este ca, cel puțin, dacă nu de anul asta, de anul viitor, acest baraj să primească fondurile necesare pentru a intra în reparații", susține Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Un alt aspect care ține turiștii departe de această zonă montană este faptul că drumurile care o leagă de localitățile apropiate sunt într-o stare deplorabilă.

"Este un asfalt spart, care are niște cratere foarte mari. La mașinile joase produc niște pagube materiale imense, de aceea foarte multă lume se ferește să vină, deși este cea mai frumoasă zonă, din câte cunosc, din țara asta", descrie Iosif Tocoian, proprietar de casă la Coada Lacului Leșu.

Primăria Bulz a reușit să acceseze 1,5 milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea drumului de acces dinspre baraj spre Coada Lacului, dar a întâmpinat probleme.

"Anul trecut, în 2013, s-a anulat această licitație, din cauza unor inadvertențe în documentele pe care le-au depus societățile care au participat la licitație; cel târziu în iunie, o să începem licitația, o nouă licitație pentru execuția lucrărilor", spune Augustin Sărăcuț, primarul comunei Bulz.

În apropierea lacului se află Peștera Meziad, cascada Iadolina sau stațiunea Stâna de Vale. Doar câteva dintre colțurile de rai care riscă să fie uitate, pentru că, din cauza infrastructurii proaste, turiştii preferă să aleagă alte destinaţii.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi