Sari la conținut

Achitat după şase ani de coşmar. Un tânăr din Oradea a stat un an la închisoare pe nedrept

"M-au cercetat doar pe mine, nu au mers pe nici o altă pstă. Chiar în momentul când am fost arestat, m-au dus să mă audieze şi să mi se efectueze un test cu parafină care ar fi demonstrat automat dacă am folosit o armă de foc şi mi s-a spus că nu e nevoie, că ştiu ei ce fac li atunci nu exista parafină în tot judeţul Bihor", îşi aminteşte Nicolae Oros.

Şase ani s-a rugat tânărul să ajungă în faţa unui judecător care să-i vadă nevinovăţia. A stat şi un an în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Şi-a pierdut prietenii şi iubita, iar familia lui s-a mutat din oraş, departe de privirile acide ale vecinilor.

"Am fost catalogată ca mamă de criminal", spune, cu durere, Maria Oros, mama lui Nicolae. "Deşi nu a fost gata procesul, nu s-a dovedit şi, totuşi, vă daţi seama - oamenii sunt răi. Nu pot să spun decât că durerea e atât de mare, că orice pe lumea asta nu o să mă mai vindece."

La rândul lui, Mihai Oros, fratele lui Nicolae, recunoaşte că "a fost mai greu şi cu şcoala. Am mai neglijat. Am renunţat la ideea de a fi preot, de exemplu. Nu am mai reuşit să-mi dau dizertaţia."

Până şi foştii colegi ai taximetristului ucis au fost intrigaţi de cât de rapid se rezolva cazul.

Nicolae a fost achitat de trei instanţe, iar acum Curtea de Apel Oradea l-a dezvinovăţit definit. Nimic nu va putea şterge însă calvarul prin care a trecut. Vrea acum să dea statul în judecată pentru anii care i-au fost furaţi.

"Oricum... cei 6 ani din viată pe care i-am pierdut nu îi voi primi înapoi. M-au arestat la 23 de ani. Viaţa mi-a fost efectiv distrusă. Nu am putut face absolut nimic: nu am putut să mă angajez pentru că toată lumea îmi zicea: tu eşti cel care a omorât un om."

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor va continua ancheta pentru a-l găsi pe adevratul criminal al taximetristului.

Reporteri: Mariana Gurgu, Florina Fofiu, Gabriel Bonaciu
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Robert Rezmuves, Gabor Szilagyi