Adrenalină pe snowmobil la Stâna de Vale, într-o etapă europeană la snowcros

Data actualizării: Data publicării:
snowmobil Stan

Adrenalină și snowmobiluri care brăzdează în viteză zăpada. S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute, la peste o mie de metri altitudine, în Munţii Apuseni, la Stâna de Vale. În staţiunea bihoreană a avut loc o interesantă competiţie de snowcros, care a pus la grea încercare aptitudinile celor aproape 60 de concurenți din țară și străinătate.

Înainte de a lua startul, concurenții și-au alimentat snowmobilurile, au setat gps-urile și au pregătit echipamentele ca să facă față traseelor dificile pe crestele munților și prin pădure. Concursul este destinat atât profesioniștilor, cât și amatorilor de sporturi extreme.

"Probabil foarte multe greutăți prin pădure, pe contrapantă, nu avem idee, nu ni se spune traseul, e pus pe gps, trebuie să-l urmezi. Să fii pregătit fizic și psihic, în rest, snowmobilul să fie în regulă, plinul de benzină făcut", spune Florin Buliga, concurent.

"Munții aceștia ne rezervă întotdeauna surprize plăcute, garantat și neplăcute. Pregătit și fizic și psihic și mental, tot, care cade pe traseu o să-i găsiți îngropați", dezvăluie un participant.

Pe traseu, competitorii au gonit chiar şi cu peste 100 de kilometri pe oră.

"La prolog, viteza medie cel puțin a echipei noastre, ieri a fost la vreo 55 de km pe oră, prin pădure, pe cărări, în jur de 40-50 km pe oră, pe aliniamentele de aici se trece de 100 km pe oră", spune Remus Retezan.

În ciuda riscurilor și a faptului că nu are experiență, unul dintre concurenți a venit tocmai din Italia ca să participe la competiție.

"Eu am început să mă dau cu snowmobilul de trei săptămâni, numai că am avut instructor bun. Nu mi-e frică pentru că adrenalina îmi place mie."

Snowcrossul nu este deloc un sport ieftin, spun cei care-l practică.

"Se poate cumpăra o mașină bunuță de banii pe care îi dai pe o sanie din asta, dacă mai pui și accesorii pe ea, sunt unele jucării aici în parc care trec de 20.000 de euro", explică Remus Retezan.

Cupa EMF Extrem se află la cea de-a cincea ediție. În fiecare an, organizatorii reușesc să reunească participanți din țară şi din străinătate.

"Avem un număr mare de participanți și anul acesta, în jur de 58 de participanți care sunt din toată Europa. Profesioniștii au un traseu mai tehnic și mai scurt, amatorii au un traseu mai lung, dar de viteză", a precizat Ionuț Tripe, organizator.

Competiția a avut și o latură caritabilă. Banii adunați din taxa de participare vor fi donați Spitalului Orășenesc din Beiuș.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri