Sari la conținut

Aglomeraţie la Înmatriculări, după eliminarea taxei de mediu

S-a stat la coadã miercuri dimineaţă la Serviciul de Înmatriculări Bihor, în prima zi în care nu se mai plăteşte taxa de mediu. Sute de persoane au venit cu noaptea în cap ca să fie sigure că prind un loc la ghişeu. Asta deşi autorităţile au împărţit bonuri de ordine, iar solicitanţii s-au putut programa şi online. În plus, a fost suplimentat numărul ghişeelor la care au fost preluate actele.

Ca sã fie siguri cã vor ajunge pe la ghișeele Serviciului de Înmatriculãri, oamenii s-au așezat la rând cu noaptea în cap, încã de la ora 5. Așa se face cã la deschiderea programului de lucru bonurile de ordine au fost epuizate în mai puțin de jumãtate de orã.

"- Aţi aşteptat pentru bon de ordine?
- Da.
- Câte persoane erau afară?
- Vreo 200.
- De ce nu v-aţi făcut programare online?
- Nu am avut timp."

"- De la ce oră ai venit?
- Cinci, cam aşa ceva. Cinci fără ceva puţin.
- Cum ţi se pare eliminarea acestor taxe?
- Eu cred că e ceva de bine, acum să vedem ce o să se întâmple."

Unii dintre solicitanţi au aşteptat câteva luni ca să-şi înmatriculeze maşinile.

"- De cât timp aşteptaţi să vă înmatriculaţi maşina?
- Din noiembrie.
- Cât ar fi trebuit să plătiţi?
- 30 de milioane (de lei - n.n.)."

Puţin peste 160 de persoane au primit bonuri de ordine, iar alte 40 şi-au făcut programări online. Chiar dacă ştiau ora la care să se întoarcă la ghişee, oamenii au preferat să aştepte.

"- La ce oră aveţi programarea?
- La ora 15:10, totuşi stau aici, nu mă mişc, trei zile mi-am luat libere”, spune o femeie.

Ca să evite aglomeraţia, cei de la Serviciul de Înmatriculări au suplimentat numărul ghişeelor.

„Am mărit numărul de ghişee, de la trei câte erau înainte la cinci, şi am luat măsura eliberării unor bonuri de ordine. O altă măsură a fost redeschiderea ghişeelor de planificare online", a detaliat Alexandru Laza, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor.

Din 1 februarie, în dosarul de înmatriculare nu se mai regãsesc taxa de înmatriculare, decizia de calcul a timbrului de mediu şi chitanţa de platã a acestuia. Datoritã costurilor reduse, autoritãţile se aşteaptã ca în urmãtoarele luni sã creascã numãrul celor care vor sã-şi înscrie maşinile.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi