Sari la conținut

BIHOR. Afacere cu lapte de măgăriţă

Cristian Câmpan a avut de mic animale. A căutat să dezvolte şi o afacere care să-i aducă profit, aşa că a început să se documenteze pe internet.

"Am început cu prima măgăriţă, cu Roxi şi Rozica, cea micuţă. Am văzut că au început să vină comenzile şi am mai luat încă o măgăriţă, pe Ina şi pe Claudia, cea micuţă, şi avem să le şi reproducem mai departe pe măgarul nostru, Trică", spune fermierul. 

În urmă cu trei luni, bărbatul a plătit pentru cele cinci animale două mii de lei. Între timp a reuşit să-şi recupereze investiţia. Vinde litrul de lapte de măgăriţă cu 80 de lei.

"Dacă în cel mult trei luni am recuperat investiţia, este foarte profitabilă. Avem şi preţ special pentru cei care sunt abonaţi şi chiar avem familii care iau săptămânal un litru pentru copil", explică Cristian Câmpan.

Deocamdată, doar două dintre măgăriţele de la ferma sa dau lapte - ambele aproape doi litri pe zi. Puţin faţă de cât se poate colecta de la o vacă - adică în jur 10 litri de lapte pe zi. Totuşi, fermierul reuşeşte să-şi onoreze toate comenzile.

"Am început să-l promovez strict online pe situri de publicitate şi pe facebook şi clienţi am avut deja pe facebook, chiar din Austria unde am trimis o comandă şi chiar şi în Irlanda."

Laptele de măgăriţă nu este la fel de gras ca cel de vacă. În plus, are multiple proprietăţi curative: este indicat în tratamentul tusei, astmului şi al altor probleme respiratorii.

"Este un lapte cu o structură complexă, total diferit de laptele de vacă şi foarte asemănător laptelui matern din punct de vedere fizico-chimic", a detaliat Beniamin Dărăban, inginer tehnolog.

"Am tuşit foarte rău şi tot am luat antibiotice. Nu credeam că are efect (laptele de măgăriţă - n.n.) până nu am băut un litru de lapte; numai aşa mi-a trecut tusea", a recunoscut o localnică.

Măgăriţele nu sunt deloc pretenţioase: mănâncă iarbă şi nutreţ, dar şi mere şi morcovi. Cum nu presupun o investiţie mare, tânărul fermier intenţionează să-şi dezvolte afacerea.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Pe aceeași temă