Sari la conținut

BIHOR. Păşune inundată cu apă termală

În loc să fie exploatată în folosul comunităţii, o adevărată bogăţie se risipeşte pe păşunea de lângă o comună bihoreană. De mai bine de 30 de ani apa geotermală curge de la o sondă defectă şi e folosită de localnici doar pentru spălatul covoarelor. Proprietarii terenului pe care se află forajul nu sunt interesaţi să o valorifice. La rândul lor, autorităţile locale spun că nu au bani să construiască un sistem de încălzire pe baza apei geotermale.

De mai bine de 30 de ani, localnicii din Roşiori îşi spală covoarele ori rufele cu apa geotermală care curge fără încetare de o sondă defectă. Are 60 de grade şi e numai bună în gospodărie, spun oamenii.

"Vin alţii şi-şi mai duc apa acasă şi pentru băi e foarte bună, o duc alţii cu canistrele şi o bagă în vană."

"- Câţi litri de apă duceţi acasă?
- 24, 12 litri într-una. Fierb pentru cartofi la purcelaşi, cu o oră fierbe mai repede."

Sonda a fost instalată în anii '60, iar până înainte de 1989 apa geotermală era folosită la o fermă de porci şi pentru încălzirea unor sere.

"Forajul a fost realizat în urmă cu zeci de ani pentru amenajarea unei sonde petroliere. În loc de ţiţei însă, la suprafaţă a ieşit apă termală, aşa că puţul a fost lăsat de izbelişte, iar de atunci apa curge fără întrerupere", a transmis Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Proprietarii terenului pe care se află forajul locuiesc în străinătate şi nu au fost interesaţi să exploateze apa geotermală ori să cedeze suprafaţa autorităţilor locale.

"Ca să fac o investiţie, ar trebui să avem o înţelegere cu proprietarul terenului. Dar dânşii, repet încă o dată, nu sunt interesaţi", susţine Zoltan Kelemen, primarul comunei Roşiori.

Ca să exploateze apa, primăria ar avea nevoie de licenţă, dar şi de bani pentru un sistem de încălzire în localitate.

"- Sunt foarte multe posibilităţi pentru folosirea apei termale.
- Asta înseamnă şi foarte mulţi bani, adică o investiţie mare.
- Într-adevăr, iar priorităţile au fost întotdeauna să ai apă potabilă, canalizare, să ai drum", a explicat primarul din Roşiori.

"Obligaţia reprezentanţilor statului prin Agenţia Naţională de Resurse Minerale este să acorde licenţe de explorare- exploatare pentru apele geotermale. Dacă această solicitare nu a fost făcută nici măcar de către primăria locală care probabil ar fi avut mai mult interes, eu cred că nici nu se ştie la Agenţie de situaţia acestei sonde", spune Miron Sferle, directorul unei firme.

O situaţie similară a fost sesizată, anul trecut, într-o localitate aflată în apropiere. Apa termală care ţâşnea asemeni unui gheizer dintr-o sondă din Săcuieni a inundat o păşune şi a provocat probleme sistemului local de încălzire.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş