Sari la conținut

Bogaţii Europei au vânat în Bihor. Partida de vânătoare din acest an organizată de Ion Ţiriac ar putea fi ultima

Bogaţii lumii au răspuns şi anul acesta invitaţiei lui Ion Ţiriac. Ar putea fi însă ultima lor întâlnire la Balc, iar vestea nu le-a căzut prea bine. Contractul dintre omul de afaceri şi Romsilva a expirat în vară şi statul refuză să îl prelungească. Ion Ţiriac se judecă acum pentru cele aproape o mie de hectare.

"Mai arătăm băieţilor ăstora care sunt importanţi din afară că se poate şi în România; şi să vă uitaţi o dată cât au investit ei în România", a spus prinţul Dimitrie Sturza.

Invitații au început să sosească vineri seară, iar printre ei s-au aflat oamenii de afaceri Wolfgang Porsche, Franz Rauch și Stefano Ricci, cunoscutul designer vestimentar italian:

"- Motivul vizitei dumneavoastră în România?

- Să mă întâlnesc cu prietenii şi să vânez."

Sute de mistreţi, mânaţi de oamenii din sat, au ajuns în bătaia puştilor. La Complexul de Vânătoare de la Balc a ajuns sâmbătă și un reprezentant al unei organizații care luptă împotriva abuzurilor contra animalelor. Acesta a cerut oprirea imediată a vânătorii. El a susţinut că este ilegală, a sunat la 112 și a solicitat un echipaj de poliție.

"Din punctul meu de vedere, aceasta este o infracțiune în desfășurare. Uzul de armă într-un complex de vânătoare de acest gen este interzis exact prin legea armelor și vânătorii", consideră Claudiu Dumitriu, reprezentantul unui ONG.

Tradiţia vânătorilor din Balc a început în 2005, când s-a iscat şi un mare scandal. Printre invitaţi a fost şi ex-premierul Adrian Năstase. 185 de mistreţi au fost ucişi la prima vânătoare şi cu 23 de trofee sângeroase s-a mândrit Adrian Năstase, desemnat cel mai bun vânător. Activiştii pentru drepturile animalelor au protestat vehement şi de atunci o fac în fiecare an în faţa domeniului de la Balc.

Reporter: Yvette Mîrza

Operator: Constantin Gheorghiță