Delta Bihorului, amenințată de gunoaie. Canalul colector din zonă este plin de deșeuri

Data actualizării: Data publicării:
gunoi parc cefa 141218 (1)

Delta Bihorului, așa cum este cunoscut Parcul Natural Cefa, este inundată de gunoaie. Flacoane, doze, pungi și ambalaje plutesc pe canalul care traversează zonă ori sufocă malurile. Autoritățile locale organizează des acțiuni de curățenie, dar de fiecare dată alte deșeuri apar în locul celor abia strânse. Specialiștii atrag atenția că situația afectează direct cele peste 1300 de specii de plante şi animale din parc.

Înfiinţat în 2010, printr-o hotărâre de Guvern, Parcul Natural Cefa se întinde pe mai bine de 5000 de hectare care au fost administrate până în acest an de trei organizații de mediu. Printr-o ordonanță de Guvern, a fost trecut în grija Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Locul a devenit casă pentru o mulțime de specii de păsări și plante.

„Parcul Natural Cefa adăposteşte peste 1300 de specii de plante şi păsări. Aici trăiesc de la lebede şi vidre până la ţipari sau chiar dropii”, a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

Toate acestea sunt puse în pericol de gunoaiele aruncate în canalul colector care trece prin parcul natural și leagă localitățile Cefa și Sânicolau Român. Periodic sunt adunate de pe maluri ori din apă flacoane, ambalaje ori doze de aluminiu, nocive pentru animalele din zonă. Autorităţile locale dau vina pe pescarii care vin pe canal la sfârşit de săptămână.

„Noi ecologizăm zona ori de câte ori se impune în urma acelor pescari care merg acolo la pescuit şi lasă tot felul de resturi, că aşa e românul. Vom face controale să vedem totuşi şi dacă se vor depune pe mal, vom face iarăşi acţiuni de ecologizare”, a declarat Dumitru Bărnău, primarul comunei Cefa.

Eu aşa cred că aruncă cei care vin la pescuit şi poate chiar şi oamenii din sat mai sunt care aruncă”, spune un localnic.

Ceva anormal, lipsă de civilizaţie şi fără respect”, consideră altul.

gunoi parc cefa 141218 (1)
gunoi parc cefa 141218 (1)

În schimb, administrația parcului caută vinovații în altă parte.

“Nici vorbă de pescari. Sunt deponeuri puse întenţionat şi care nu se văd peste vară din cauza vegetaţiei. Nu doar flacoane, ci şi materiale de construcţie din demolări”, susține Dumitru Sim, director executiv al administrației Parcului Natural Cefa.

Nici vremea nu ține cu autoritățile. Din cauza precipitațiilor din ultimele zile, specialiștii Administrației Bazinale de Apă Crișuri nu au putut să intre în canalul colector pentru a aduna deșeurile.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri