Deşi nu a intrat încă în vigoare, noul Cod Silvic i-a speriat pe comercianţi. În Oradea nu se mai găsesc lemne de vânzare

Data publicării:
BETA cod silvic

Rodica Pantiş locuieşte împreună cu soţul şi cei doi copii într-o casă încălzită pe lemne. Se teme de iarna care urmează pentru că până acum nu a reuşit să cumpere niciun metru ster de lemn. Vânzătorii care o căutau în alţi ani nu şi-au făcut acum apariţia. "Nu ştiu ce vom face, foarte greu, o să fie", crede femeia.

În aceeaşi situaţie sunt mii de gospodării din Bihor care folosesc lemne pentru încălzire. În Oradea, în locul unde altădată veneau zeci de maşini care ofereau spre vânzare lemne pentru încălzire, astăzi nu era niciun comerciant. Autorităţile cred că dezbaterile pe tema noului cod silvic, care anunţă sancţiuni dure pentru cei care taie ilegal lemne, au dus la această situaţie.

"Comercianţii sunt mai reticenţi să lucreze fără acte. Asta înseamnă mai puţin lemn pe piaţă", este de părere Nicolae Timaru, director adjunct al ITRSV Bihor.

Lemn puţin, preţuri mari

Un efect al lipsei lemnului de pe piaţă este creşterea preţului mărfii care încă mai este la vânzare. O maşină cu 10 metri steri de lemn se vinde acum în Oradea cu 1600 de lei, cu peste 500 de lei mai mult ca anul trecut.

Potrivit noului cod silvic, aflat încă în dezbatere, deţinătorii de păduri nu au voie să taie mai mult de jumătate din copacii de pe suprafeţele deţinute. În plus, din 2015 lemnul va fi vândut doar din depozite şi nu va putea fi transportat decât în timpul zilei pe drumurile forestiere. Avizul de insoţire a mărfii va fi eliberat numai de ocoalele silvice şi va avea o valabilitate în funcţie de distanţă.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri