Țările UE, inclusiv România, trebuie să renunțe la sobele pe lemne. Acestea vor fi înlocuite cu pompe de căldură

Data actualizării: Data publicării:
soba pe lemne in care arde focul
Pompele de căldură ar trebui să înlocuiască sobele până în 2050. Foto: Profimedia

România vrea să renunțe la sobele tradiționale pe lemne. Acestea vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă.

Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: Pompele de căldură funcționează pe principiul frigiderului, parctic extrag căldura din exterior și o aduc la interior. Pentru asta folosesc căldura mediului ambiant, sau a apelor subterane, iar randamentul este cu mult mai mare decât în cazul centralelor care folosesc energie electrică.

Această tehnologie ar trebui să înlocuiască treptat sobele ineficiente din Uniunea Europeană până în 2050. În România, ponderea surselor regenerabile, ar trebui să treacă de 32% până în 2030, și să fie de aproape 35% până în 2050.

Acest proiect, înseamnă că la nivelul Uniunii Europene va fi nevoie de noi instalatori pentru a monta aceste pompe de căldură, conform estimărilor vorbim de 750.000 de astfel de specialiști, în timp ce cei existenți vor trebui recalificați.

De remarcat este faptul că tot la nivelul UE se discută și despre eliminarea centralelor care folosesc combustibili fosili, lucru care ar afecta direct consumatorii români, mai ales că țara noastră se află în plină campanie de introducere de gaz metan în localități, folosind fonduri din programul „Anghel Saligny”.

Pentru introducerea pompelor de căldură în Europa vor fi alocate fonduri europene, care vor ajunge la 86 de miliarde de euro.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri