Directorul Direcţiei de Protecţie a Copilului Bihor, motiv de dispută în şedinţa Consiliului Judeţean

Data actualizării: Data publicării:
sedinta CJ prezidiu

Detaşarea fostului şef al Direcţiei de Protecţie a Copilului şi Asistenţă Socială (DGASPC) Bihor, Călin Puia, a fost anulată în şedinţa de Consiliu Judeţean de vineri. Motivul invocat de majoritatea din Consiliul Judeţean a fost că Puia a intrat în concediu medical, chiar în ziua în care s-a decis mutarea. Opoziţia, în schimb, spune că detaşarea a fost ilegală, pentru că lui Călin Puia i s-a oferit iniţial un post inferior celui deţinut la DGASPC, de şef al instituţiei.

În şedinţa extraordinară de vineri, consilierii judeţeni au revocat hotărârea de mutare a lui Călin Puia de pe postul de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor pe un post inferior la o altă instituţie. Motivul invocat: Puia era în concediu medical în ziua în care s-a făut mutarea.

"Noi votăm o hotărâre de Consiliu Judeţean luna trecută, în data de x, da? Şi ne trezim, când eu semnez actul, în dimineaţa următoare, că domnul Puia din acea zi când am adus hotărârea a fost în concediu de boală. Dar eu nu aveam cum să aflu în acea zi", a explicat Sandor Pasztor, președintele CJ Bihor.

"Proiectul privind suspendarea este perfect legal; este text de lege pe legea 188 în care spune că în momentul în care peste 30 de zile intră în incapacitate temporară de muncă se suspendă. Deci asta nu este o sancţiune", susţine Carmen Soltănel, secretarul CJ Bihor.

Consilierii PNL din Consiliul Judeţean sunt însă de părere că detaşarea iniţială a lui Călin Puia nu respecta legea.

"Mutarea se face pe un post omolog, adică îndeplineşte toate condiţiile postului de pe care a plecat. Faptul că acum reveniţi cu o nouă hotărâre să intraţi în legalitate, întrebarea mea este: în această perioadă dintre prima hotărâre şi aceasta să înţeleg că mutarea dânsului a fost nelegală?", a declarat Călin Gal, consilier județean PNL.

În şedinţa de vineri s-a decis detaşarea lui Călin Puia pe un post de conducere la o altă instituţie, iar la DGASPC Bihor a fost numită ca director temporar Camelia Gaciu.

"Va fi detaşat - este dreptul angajatorului să fie detaşat tot acolo, pe un post superior, pe un post de şef de serviciu (...) la Evidenţa Populaţiei - un post aferent de conducere cum l-a avut şi dincolo, la DGASPC - şi până lucrurile vor merge în curs normal, această detaşare poate fi posibilă şase luni", susţine președintele CJ Bihor.

Călin Puia, fostul şef al DGASPC Bihor, a fost mutat la o altă instituție, pe o funcție de consilier, printr-o hotărâre adoptată la finalul lunii august, care vineri a fost abrogată. El este cercetat administrativ pentru un posibil prejudiciu de 680 de mii lei, realizat între 2012 şi 2015 şi constatat în două raporturi ale Curții de Conturi. Călin Puia respinge toate acuzaţiile, ba chiar a dat în judecată instituţia pentru a cere daune.

"Eventualele daune morale pe care domnul Puia le-ar putea cere în instanță eu cred că vor fi mici pe lângă efectele pe care prezența domnului Puia în continuare în Direcție le are. Nicio problemă, din ce vom recupera vom plăti. Sunt convins că domnul Puia își va retrage toate plângerile", a precizat Ioan Mang, vicepreședinte al CJ Bihor.

La şedinţa de vineri au fost prezenţi doar patru consilieri ai Opoziţiei locale, după ce majoritatea din Consiliul Judeţean a refuzat validarea mandatului de consilier al lui Carmen Pantiş. Şi PSD a fost în această situaţie luni la rând, după ce PNL a refuzat să valideze mandatul de consilier judeţean al lui Adrian Szatmari.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri