Fără brazi de Crăciun din pădurile de stat ale Bihorului, în acest an

Data actualizării: Data publicării:
brazi

De Crăciun bihorenii vor pune beteala şi globurile doar pe brazi aduşi din străinătate sau din plantaţii private. Asta pentru că niciun pom din pădurile administrate de Direcţia Silvică Bihor nu va ajunge pe piaţă. Pepinierele au dispărut din cauza retrocedărilor, iar silvicultorii spun că brazii de Crăciun nu le mai aduc profit.

Nu există casă în care, de Crăciun, gazda să nu-şi dorească „un pom de la noi din ţară!” Doar cã, în Bihor cel puţin, acest lucru nu va fi posibil în acest an.

Dacã în alţi ani vindea chiar şi 3 mii de brazi şi molizi, în aceastã iarnã Direcţia Silvicã Bihor nu va trimite pe piaţã niciun pom.

„O mare parte din suprafeţele pe care avem culturi de răşinoase au fost retrocedate şi brazii provin doar din puţinele suprafeţe care le mai avem din lucrările de îngrijire sau din parchetele în exploatare - numărul este foarte redus”, a declarat Adrian Jurcău, directorul Direcţiei Silvice Bihor.

Din cele 60 de mii de hectare administrate de Direcția Silvicã Bihor, doar 2 mii sunt ocupate cu brazi. Pe alte 9 mii cresc molizi.

„O altă explicaţie pentru lipsa brazilor de Crăciun e faptul că locurile ce ar putea fi folosite drept pepiniere sunt folosite acum de Direcţia Silvică pentru a împăduri zona”, a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

În plus, silvicultorii spun cã pomii de Crãciun nu le mai aduc profitul de altãdatã.

„Din fondul forestier, pomii de iarnă sunt doar un produs accesoriu. Nu constituie un obiect în sine al nostru furnizarea de pomi de iarnă pentru sărbătorile de iarnă”, a precizat directorul Direcţiei Silvice Bihor.

Golul lãsat astfel pe piața localã va fi umplut mai ales de brazi aduși din strãinãtate.

„Noi importăm brazi din Ungaria. Sunt arbori aclimatizaţi inclusiv pentru clima din România, fiind foarte aproape de ţara noastră, dar există şi importatori care aduc din Italia”, explică Daniela Selegian, administratorul unei firme de plante ornamentale.

„Aş prefera de la noi din ţară, nu din străinătate; toţi sunt din import”, a observat un orădean.

„Eu am observat că pe piaţă se scoate mai mult molid din ţară şi bradul argintiu vine din străinătate”, spune un alt orădean.

Brazii aduși din strãinãtate costã între 85 și 300 de lei. Anii trecuți, pomii de Crãciun vânduți de Direcția Silvicã Bihor aveau prețuri cuprinse între 20 de lei și 150 de lei.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri