FOTO. Incendiu de amploare pe Valea Aleului, în Bihor. 30 de hectare au fost cuprinse de flăcări

Data publicării:
Incendiu Stația Ștei-Valea Aleu 4
foto: ISU ”Crișana”

De aproape șase ore au avut nevoie pompierii pentru a opri focul care a cuprins o zonă întinsă de pe Valea Aleului, în județul Bihor. 30 de hectare de pășune și mai mulți copaci au fost afectați de incendiu.

foto: ISU ”Crișana”
foto: ISU ”Crișana”

foto: ISU ”Crișana”

Misiunea pompierilor trimiși pe Valea Aleului, în comuna Pietroasa, a fost îngreunată de faptul că pășunea afectată de incendiu se află într-o zonă de munte greu accesibilă, pe un teren accidentat, cu pante abrupte. Militarii de la Stația Ștei au parcurs pe jos aproximativ patru kilometri pentru a stinge focarele.

”De asemenea, operațiunea a fost îngreunată de vântul foarte puternic, inexistenţa surselor de apă în apropierea focarelor, de vizibilitatea redusă din cauza fumului dens şi de suprafaţa mare de manifestare a flăcărilor”, a precizat maiorul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU ”Crișana”.

Pompierii militari și cei din Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pietroasa au folosit lopeți, bătătoare și alte obiecte pentru a stinge flăcările. Aproape 6 ore a durat intervenția, care s-a terminat în jurul orei 21. Salvatorii au reușit să oprească focul să ajungă la pădurea aflată în apropiere.

Pompierii bănuiesc că incendiul a fost provocat de persoane care au încercat să curețe terenul fără să își ia măsuri de prevenire a extinderii focului.

Alte 30 de hectare de pășune au fost distruse în 10 incendii produse în aceeași zi, joi, în care s-a declanșat focul de pe Valea Aleului. De la ora 13 până aproape de ora 23, pompierii au mai intervenit pe terenuri virane și pășuni de pe raza localităților Aleșd, Diosig, Salonta, Chiștag, Ciocaia, Urvind, Urviș de Beiuș, Finiș și Gheghie (comuna Aușeu).

La fel ca pe Valea Aleului, și în aceste cazuri ”cauza probabilă (...) a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate”, se arată într-un comunicat al ISU ”Crișana”.

Editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri