Groapă ilegală de gunoi în Apuseni

Data publicării:
gunoi Apuseni

Resturile de materiale lemnoase și moloz au fost găsite zilele trecute de rangerii Parcului Natural Apuseni. Erau aruncate pe câteva sute de metri, pe un traseu spre Groapa Ruginoasa.

"Ocupă cam 300 de metri pătrați, iar ca și cantitate estimată de noi aproximativ 150 de metri cubi. Au fost depozitate în jurul unei doline care este un fenomen exocarstic, dolină care este activă. Putem să ne trezim că o parte din ele vor ajunge în izvoarele Arieșului", spune Mădălin Mihăieș, șeful pazei Parcului Natural Apuseni.

Rangerii spun că deșeurile provin de la o pensiune care se construiște în zonă. Din acest motiv constructorul a fost amendat cu 25 de mii de lei și trebuie să curețe terenul. Contactat telefonic, proprietarul pensiunii a precizat că nu le-a cerut muncitorilor să scape în acest mod de gunoi, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Nu a fost singurul loc din Parcul Natural Apuseni transformat în groapă ilegală de gunoi.

"Am întâlnit o grămadă de depozitări ilegale de deșeuri abandonate în foarte multe puncte. Cu alte cuvinte situația nu este foarte roz", susţine Alin Sălăjan, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Bihor.

"Stânele de oi, brazii și stâncile atrag în fiecare an în Apuseni mii de turiști. Aceștia pot însă da cu ochii de grămezi întregi de deșeuri aruncate la întâmplare care strică peisajul și transformă regiunea într-o adevărată groapă de gunoi", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Este plăcut, este atât de frumos peisajul. Dar să aduci aici gunoiul, strică priveliștea, poluează terenul. Sunt indignată!"

"Este horror, dezgustător și când vezi, dar și când miroși. Nu e admis să se întâmple asta!"

Autoritățile promit măsuri.

"După ce se va da un aviz sau o autorizație de construcție, vom încerca să supraveghem îndeaproape ce se întâmplă cu deșeurile rezultate în urma acestor construcții", a dat asigurări Dănuț Lazea, viceprimarul orașului Nucet.

Amenzile pentru depozitarea ilegală a gunoiului în zone sunt cuprinse între 20 și 40 de mii de lei pentru firme și între 10 și 30 de mii de lei pentru persoane fizice.

Reporter: Bogdan Costea
Operatori: Florin Lucuța, Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri