Izolați de zăpadă, la Coada Lacului. Localnicii curăță drumul cu propriile mașini

Data actualizării: Data publicării:
coada lacului 180119
Foto: Bianca Firezar/ Digi24 Oradea

Zăpada a izolat complet de lume un sat turistic din Bihor. Drumul care duce în localitate este blocat. E făcut din piatră, destul de greu de parcurs şi vara, aşa că, pe timpul iernii, Consiliul Judeţean îl declară închis şi nu trimite acolo niciun utilaj de deszăpezire. Așa că localnicii și-au dotat mașinile cu lanțuri și lame pentru a curăța drumurile.

coada lacului 180119
Foto: Bianca Firezar/ Digi24 Oradea

“De aici începe greul, că nu se înțeleg autoritățile al cui e drumul ăsta și cine ar trebui să-l desfunde totuși iarna. Și cu jeepul e greu să mergi”, spune Sandor Debrenci, un locuitor din satul Coada Lacului.

În localitatea aflată la limita județelor Bihor și Cluj, localnicii deszăpezesc singuri şoseaua care-i leagă de restul lumii. Copiii nu pot merge la şcoală, iar mâncarea de zi cu zi este pregătită din rezervele pe care fiecare familie şi le-a făcut în toamnă.

“Noi am pregătit pentru două luni, așa ca lumea până când ține iarna să nu avem problemă cu mâncarea. Mai am o afumătoare unde sunt clisă, cârnați, în congelator- plin. Nu e vorba de mâncare, e vorba să ajungem până aici.”

“Săptămâna asta nu am dus copiii la școală din cauza zăpezii, că e închis drumul. În mare facem ce putem, dar problema e de la județ”, este convins Gheorghe Tomuța, localnic.

“Săptămâna asta nu am fost deloc la școală, pentru că nu am putut”, spune Anamaria Tomuța, lucru confirmat de fratele ei mai mic: „Nu mai mergem la grădi și la școală, pentru că e zăpada mare.”

În localitate sunt câteva zeci de pensiuni. Proprietarii i-au sunat pe turiștii care aveau locuri rezervate şi le-au spus că nu vor putea ajunge, pentru că drumul este blocat.

“- Dacă nu este zăpadă nu vine nimeni la munte, că ăsta e farmecul muntelui. Vedeți ce piesaj frumos avem, dar...
- Și acum când ar trebui să vă ajungă oamenii?
- Mâine. Deci eu astăzi trebuie să le anulez rezervarea, vă dați seama în ce situație îi pun, s-au pregătit, au planificat evenimentul de acum două luni”, explică Marius Avram, proprietarul unei pensiuni.

Situația drumului județean care trece prin Coada Lacului este una incertă. Cuprins într-un proiect de reabilitare al administrației județene din Bihor, șoseaua nu beneficiază, pe o porțiune de câțiva kilometri, de serviciile unei firme de deszăpezire.

“Limita administrativă este Valea Gugii, undeva la mijlocul zonei. Noi, cam de câte ori am putut, am trimis tractorul pentru deszăpezit”, spune Augustin Sărăcuț, primarul comunei Bulz.

“Porțiunea respectivă este inclusă în proiectul "Drumul Apusenilor", ceea ce înseamnă că în următorii ani urmează să fie modernizat complet și astfel de probleme nu o să mai intervină”, a explicat Adrian Șimon, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor.

Nu este pentru prima dată când locuitorii din Coada Lacului sunt izolați de restul lumii. În urmă cu patru ani, același drum a fost acoperit cu un strat de gheață atât de gros, încât mulți proprietari au ajuns cu mașinile în șanț sau le-au abandonat de frică să nu ajungă cu ele în prăpastie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
Digi FM
De ce Monica Gabor nu a venit în România cu Irina Columbeanu, fiica ei. Sora ei, Ramona, a dat-o de gol...
Pro FM
Bebe Rexha, o nouă ieșire nervoasă, în timpul unui concert: „Nu te juca cu mine” Ce a scos-o din minți pe...
Film Now
Julia Roberts, fotografie inedită cu soțul ei, la aniversarea a 22 de ani de căsnicie. Fanii: „Dragostea...
Adevarul
Reacția Wizz Air, după ce zeci de români din Barcelona s-au trezit cu zborul spre casă anulat și nu au primit...
Newsweek
Berea fără alcool care te poate lăsa fără permis. Producătorul a retras-o imediat de la vânzare
Digi FM
Cât a fost darul la nunta lui Ianis Hagi. Iancu Guda, care a participat la eveniment, dezvăluiri neașteptate...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Johnny Depp are o nouă relație, la doi ani de la procesul intentat lui Amber Heard. Cine este femeia care l-a...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...