Sari la conținut

Jandarmi pentru o zi | Demonstraţii ale jandarmilor în faţa elevilor

Exercițiu anti-terorist, dresaj canin, tehnici de autoapărare și prezentarea armelor din dotarea Jandarmeriei. De toate acestea au avut parte luni sute de elevi care au trecut pragul instituției. Oamenii legii le-au explicat cum se pot apăra atunci când sunt atacați și cum trebuie ținută o mitralieră în mână.

Peste 150 de elevi, însoțiți de profesori ori părinți, au asistat la demonstrațiile oferite de jandarmii bihoreni. După exercițiul anti-terorist efectuat de mascați, cei prezenți au privit dresajul canin și tehnicile de autoapărare folosite în intervenții.

"Sunt 6 câini, dintre care patru ciobănești germani și doi rotwaileri. Ciobăneștii germani - unul este de urmărire, ceilalți trei de însoțire intervenție. Zilnic lucrăm cu ei trei ore: două ore de disciplină și o oră de specialitate; fiecare instructor cu câinele lui", a explicat plutonierul adjunct șef Călin Marinău.

Tinerii s-au oprit apoi la standurile care prezentau echipamentele folosite de jandarmi la intervenții.

Cel mai atractiv stand a fost cel cu armele jandarmilor. Curioșii au aflat detalii despre pistolul Carpați, pușca de vânătoare şi mitralieră.

"Armă automată, destinată nimicirii forței vii a inamicului, o distanță cu bătaie maximă de 3000 de metri."

"Mi se pare ceva foarte interasant, pentru că nu vedem în fiecare zi aceleași lucruri", spune un elev.

"Cel mai mult mi-au plăcut armele (...) și mi-am dorit și eu să pun mâna pe o armă", l-a completat un coleg.

Evenimentul a avut loc în cadrul săptămânii "Școala Altfel".

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă