Sari la conținut

La mulţi ani, România! Aproximativ 20.000 de orădeni au participat la acţiunile de Ziua Naţională

Manifestările au debutat la ora 11, la Statuia Ostaşului Român din parcul 1 Decembrie, cu un ceremonial religios şi militar, urmat de depuneri de coroane. Imnul naţional a fost interpretat de un elev orădean.

"Sănătate, putere de muncă, mulţumire fiecăruia dintre dumneavoastră şi tututora deopotrivă "La mulţi ani, România!, La mulţi ani, români!", le-a transmis orădenilor Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

Aproximativ 20 de mii de persoane au urmărit apoi parada care s-a desfăşurat în Centrul Civic, în faţa catedralei ortodoxe. Rând pe rând au defilat militarii Batalionului 54 Transmisiuni, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, personalul medical al SMURD şi al Ambulanţei, poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, specialişti SRI şi poliţişti locali. Au fost urmaţi salvamontişti şi de tineri în uniforme militare dinainte de 1989,

"Mi-a plăcut că am văzut foarte multă lume şi m-a impresionat plăcut treaba asta", a remarcat un orădean.

150 de jandarmi au asigurat ordinea publică la manifestări. Cel mai aşteptat moment a fost împărţirea celor 2700 de porţi de fasole cu ciolan pregătite la popota garnizoanei Oradea. Câteva sute de persoane au aşteptat chiar şi o oră ca să primească mâncarea devenită deja tradiţională pentru această zi.

În urmă cu 97 de ani, pe 1 Decembrie 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Alba Iulia era înfăptuit statul naţional unitar român. 1 Decembrie a fost stabilită ca Zi Naţională a României în 1989.

Mai multe imagini, pe pagina de Facebook a Digi24 Oradea.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi