La mulți ani, SMURD Bihor! Serviciul de salvare a marcat 25 de ani de la înființare

Data actualizării: Data publicării:
SMURD aniversare 25 ani 281018 (6)

25 de ani de activitate și sute de mii de vieți salvate. Asta înseamnă prezența în Oradea a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. După Tîrgu Mureș, reședința Bihorului a fost al doilea oraș din România în care a fost înființat SMURD-ul. Aniversarea a fost marcată de un concurs la care au participat 170 de elevi de la mai multe școli din Oradea.

 

Împărțiți în 34 de echipe, adolescenții au parcurs un traseu cu probe în zona centrală a orașului. Șase dintre cele opt probe ale concursului au fost de prim-ajutor.

„M-am înscris în acest concurs deoarece mi s-a părut tentantă ideea, adică eu încă nu sunt foarte decisă cu privire la viitorul meu și mi s-a părut o oportunitate foarte bună să îmi dau seama ce abilități am, cum mă descurc în situațiile de criză”, a spus o elevă.

„- Eu îi consider eroi, pentru că își riscă oarecum viața lor pentru a salva alte vieți.
- Ți-ar plăcea o carieră în domeniu?
- Da, sincer asta și vreau să fac, să lucrez la SMURD”, spune o altă tânără.

Cei 25 de activitate a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Bihor au însemnat sute de mii de vieți salvate, cu o medie de trei mii de misiuni anual.

„SMURD Bihor, care a pornit cu o mașină veche, primită din donație, acum are 15 autosanitare. Tot noi deservim și jumătate din activitatea SMURD Satu Mare, unde îi ajutăm pe colegi să își desfășoare activitatea, SMURD Baia Mare, dar și o treime din activitatea elicopterului de la baza aero-medicală Arad”, a declarat dr. Hadrian Borcea, șeful SMURD Bihor.

SMURD aniversare 25 ani 281018 (2)
SMURD aniversare 25 ani 281018 (2)

foto: ISU Crișana

„Au fost 25 de ani în care colegii care încadrează ambulanțele SMURD, fie că este vorba despre pompierii militari paramedici sau despre medicii, asistenții UPU-SMURD, au făcut tot ce a fost și fac în continuare tot ce este posibil pentru a-i salva pe ceilalți”, a precizat maiorul Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Crișana.

La Tîrgu Mureș a fost înființat, în 1991, primul Serviciu Mobil de Urgență și Reanimare. Doi ani mai târziu, SMUR a devenit SMURD și tot atunci la Oradea a fost înființat al doilea serviciu din țară.

“SMURD a apărut ca o necesitate în contextul anilor ‘90, când exista o degringoladă a ceea ce înseamna serviciile de urgență. SMURD a apărut ca o soluție pentru pacientul grav, pacientul care avea nevoie de îngrijiri acolo se află, deci la locul accidentului, în casă unde făcea infarct”, a explicat Hadrian Borcea.

La aniversarea SMURD din Oradea a fost prezent și fondatorul serviciului, Raed Arafat.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri