Sari la conținut

Lucrări de 700.000 de lei la Filarmonica Oradea | Investiţii în sunet, lumini şi imagine

Un nou sistem de iluminat al scenei, sonorizare îmbunătăţită şi posibilitatea proiectării unor imagini din filme. Sunt noile condiții pe care Filarmonica din Oradea le oferă din acest an spectatorilor săi. Toate lucrările de modernizare au costat 700 de mii de lei, bani alocati anului trecut din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Bihor.

4

Cele mai costisitoare lucrări au fost cele de înlocuire a tencuielii şi de compartimentare a subsolului, care au costat 450.000 de lei. Sala de spectacole a fost dotată cu sisteme care oferă o mai bună vizibilitate şi o acustică deosebită.

"Achiziţionarea sistemului de proiecţie, ecran şi proiector - 25.000 de lei, sonorizarea - undeva la 40.000 de lei cu TVA inclus - şi modernizarea sistemului de iluminat în sala, pe holuri şi pe casa scării", susţine Adrian Şimon, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.

De toate aceste noi dotări s-au bucurat atât artiştii, cât şi spectatorii primelor trei reprezentaţii din acest an.

"Era rău şi pentru ochi că îi prea tare nu puteam să dăm lumina mai încet, era prea cald. Ţinem nişte concerte unde prelucrăm melodii de filme şi atunci e mai frumos e mai adecvat pentru public dacă apar nişte imagini", susţine Vilmos Meleg, directorul Filarmonicii din Oradea.

O problemă a rămas faţada imobilului. Din aceasta cad bucăţi de tencuială, iar pentru a-i proteja pe trecători a fost montată o plasă de siguranţă.

"Ar trebui reabilitată pentru că face parte din patrimoniul oraşului Oradea, este un simbol pentru oraş", spune un localnic.

"Depinde cine o primeşte. Cine o revendică, ăla să o facă."

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Sandor Pasztor, declara în vara anului trecut că instituţia va aloca bani pentru refacerea faţadei Filarmonicii dacă şi Primăria va reabilita clădirea şcolii "Szacsvay Imre" din Oradea.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş