Sari la conținut

Malurile Crişului Repede, curăţate într-o acţiune de voluntariat

Sute de kilograme de gunoi au fost strânse în doar două ore, în cadrul unei acțiuni de voluntariat desfășurată în această dimineață, pe malul Crișului Repede. Angajații Administrației Bazinale de Apă Crișuri au fost ajutați de elevi și membrii unei organizații neguvernamentale, care au primit mănuşi de unică folosinţă şi saci menajeri. Au adunat flacoane, obiecte uzate şi resturi menajere aruncate peste tot.

Din barcă sau pe jos, pe malurile Crişului Repede, 40 de angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă şi alţi 60 de voluntari au strâns flacoanele aruncate în râu sau gunoaiele abandonate în iarbă. Este al doilea an în care are loc o astfel de acţiune.

"Noi aşteptăm să vină acel an când ne vom întâlni cu voluntarii, nu ştiu, să facem un schimb de idei, de bune practici pe malul Crişului, nu ca să strângem gunoaie. Astăzi am pregătit saci, mănuşi", spune Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă "Crişuri".

Printre cei care au venit să dea o mână de ajutor s-au numărat copiii de la Liceul Greco-Catolic din Oradea.

"Am venit să curăţăm gunoaiele, să le adunăm şi o să mai venim o dată ca să plantăm flori. Tot timpul când vin pe aici e murdar şi vreau să văd că locuiesc într-un oraş curat şi frumos", spune o elevă.

"Am strâns capace, diferite sticle. Nu mi se pare normal faptul oamenii aruncă în această natură, anumite gunoaie", a enumerat un elev.

"Eu, sincer, m-am simţit foarte bine şi este sănătos pentru că natura este casa noastră şi trebuie să o ajutăm."

În decurs de două ore sute de kilograme de deşeuri au fost strânse de participanţii la acţiune.

"E foarte mult gunoi pe jos şi fiind natura casa noastră, noi ne facem rău singuri, dacă aruncăm pe jos. Mai bine ne ducem la un coş de gunoi să aruncăm deşeurile."

La sfârşitul săptămânii viitoare, voluntarii vor ieşi în aceeaşi zonă ca să planteze flori în jardinierele pregătite deja de către angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa