Video Unda de poluare de la mina din Bihor se întinde pe 17 km de apă. Ce arată analizele de laborator

Data publicării:
poluare pe valea borod
Foto: Administratia Nationala "Apele Romane"

Unda de poluare provenită din mina Cornițel, din județul Bihor, s-a atenuat pe râul Crișul Repede la o distanță de 4 km de coada lacului Lugaș și se întinde pe Valea Borod pe o lungime de 17 km, transmite Apele Române Crișuri.

„Unda de poluare provenită din mina Cornițel s-a atenuat pe râul Crișul Repede la o distanță de 4 km de coada lacului Lugaș și se întinde la această oră pe Valea Borod pe o lungime de 17 km.

Din analizele și observațiile făcute de specialiștii Apele Române Crișuri, poluarea s-a atenuat în amonte de orașul Aleșd, în zona podului din Tinăud (județul Bihor) din cauza diluării cu apele râului Crișul Repede și a sedimentării suspensiilor provenite din mină.

Având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele, există posibilitatea ca, în cazul unor precipitații abundente, acestea să fie antrenate și prin urmare să producă modificări ale aspectului apei în acele zone.

Rezultatele Laboratorului de Calitatea Apei Crișuri din Oradea indică depășiri pentru indicatorii: Fier, Mangan și Zinc la primele trei puncte de prelevare. Oxigenul dizolvat, pH-ul și conductivitatea au fost în limitele admise pentru corpurile respective de apă în toate cele cinci puncte de prelevare. Nu s-a înregistrat mortalitate pisicicolă.

Prelevările au fost efectuate pe parcursul zilei de joi, 29 februarie 2024, din cinci puncte, respectiv:

- la ieșirea din mina Cornițel;

- din Valea Borod;

- din râul Crișul Repede (3), mai exact: în imediata apropiere a confluenței cu Valea Borod (1), în  amonte de confluență (1) și în amonte de orașul Aleșd, în zona podului din Tinăud ( județul Bihor).

Vă reamintim că ieri colegii noștri din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor au semnalat o posibilă poluare în zona minei Cornițel, UAT Bratca (județul Bihor). Incidentul s-a produs ca urmare a prăbușirii unei galerii de mină nefuncțională de mulți ani. Tot ieri, ABA Crișuri a informat toate folosințele consumatoare de apă de suprafață din zonă pentru a-și adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei”, arată un comunicat de presă transmis de Apele Române Crișuri.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri