Sari la conținut

MARAMUREŞ. Copil mort după ce a fost plimbat între spitale

Joia trecută, familia Dologa şi-a adormit băieţelul ca în fiecare seară. Câteva ore mai târziu, copilul de trei ani abia mai respira. Când s-au ivit zorii, mama şi-a dus pruncul la medicul de familie. A fost trimis la spitalul din Borşa, la peste 20 de kilometri distanţă. Aici,singurul medic pediatru era în concediu.

"Mi-au zis asistentele "n-avem pediatru, n-avem ce să facem cu dumneavoastră"", îşi aminteşte Rodica Dologa, mama băiatului.

"Medicul pediatru era în concediu. Un medic internist i-a acordat primul ajutor. Starea copilului nu a fost critică, nu prezenta motive de acordare unui ajutor mai intens", explică Florin Lupaşcu, directorul medical al spitalului Borşa.

Copilului i s-au făcut câteva injecţii, i s-a pus o perfuzie şi mască de oxigen. Apoi, a fost trimis la spitalul orăşenesc din Vişeu de Sus, la alţi 23 de kilometri, cu o ambulanţă. Aici, spune mama, tehnica era cu mult depăşită.

"Au încercat să îi dea oxigenul, dar nu a funcţionat. M-au mutat de la un pat la altul, ziceau că nu le merge priza." 

Când a început să se simtă tot mai rău, medicii au chemat o ambulanţă de la Baia Mare, adică de la 120 de kilometri. Numai că salvarea a venit prea târziu pentru prunc.

"Pe la unu şi jumătate am ajuns la Vişeu şi la şapte copilul meu era mort. La patru şi jumătate zice doctorul că a sunat la SMURD, la Baia Mare, dar SMURD-ul a apărut abia la şapte, după ce a fost mort copilul", acuză mama copilului.Autopsia a scos la iveală că băiatul avea pneumonie.
 
"Am dovada că la radiografie nu i-a ieşit nicio pată. Mi-a spus şi el (doctorul - n.n.), a venit şi el şi mi-a spus "staţi liniştită, doamna Dologa, n-are nimic copilul, nu are aprindere la plămâni, nu are nimic"", susţine Rodica Dologa. 

De partea cealaltă, medicii se apără.

"Nu avem medic radiolog, a fost interpretată de medicul pediatru. Nu a fost o interpretare greşită, nu s-au observat leziuni care să ne ducă în acel moment spre un diagnostic de pneumonie", susţine Vlad Bîrle, directorul medical al Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus.

Părinţii au despus o plângere la Colegiul Medicilor, atât împotriva medicului de familie, cât şi a doctorului din Vişeu din Sus, iar Direcţia de Sănătate Publică a trimis o echipă de control la unitatea medicală unde a murit copilul.

Redactor: Bogdan Băcilă
Operator: Kristian Kosa

Editor web: Adrian Laboş