Sari la conținut

Maraton de 48 de ore pentru IT-iști, în Satu Mare

Realizați un ghiozdan inteligent în doar 48 de ore - a fost provocarea la care au răspuns, la sfârșit de săptămână, 24 de studenți din țară. S-au întâlnit în Satu Mare unde au participat la un maraton de programare IT. Unii abia au reușit să doarmă câteva ore pe parcursul concursului, însă miza i-a motivat Organizatorii au pus la bătaie premii totale de peste 2 mii de euro.

Vlad și George sunt studenți în anul trei la Facultatea de Automatică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Maratonul de IT de la Satu Mare a fost al patrulea la care participă.

"- Avem oportunitatea de a învăța foarte multe chestii într-o perioadă foarte scurtă de timp.
- De când ați început câte ore ați dormit?
- Am dormit 2 ore în 29. Încă mai rezistăm", spunea Vlad Socaciu, participant la maratonul de IT.

"Facem ceva ce la facultate poate doar teoretic, noțiuni teoretice primim și acum avem posibilitatea să le punem în practică", a completat George Catargiu.

La RotaHack, primul maraton de IT organizat în Satu Mare, au participat 24 de studenți din 10 județe. Concursul a început vineri la amiază, iar până duminică, la aceeași oră, tinerii au avut de îndeplinit sarcina dată de organizatori.

"Studenții vor programa un ghiozdan inteligent. Ei pot să implementeze diferite functionalități acestui ghiozdan", a explicat Marian Vanca, organizatorul maratonul de IT.

De la sisteme antifurt, detectare prin gps, senzor de umiditate sau alarmă în cazul manualelor lipsă din ghiozdan, tinerii au venit cu tot felul de idei.

"Aici e și presiunea aceea de competiție, să faci, să meargă, să faci cât mai multe, să impresionezi juriul", a descris atmosfera Beniamin Bia, participant la maratonul de IT.

Printre participanți s-a numărat și Viviana Pop, singura domnișoară înscrisă în concurs: "Nu are nicio legatură că ești fată sau băiat, contează numai să îți placă."

Cele mai reușite prototipuri de ghiozdane inteligente au fost recompensate de juriu cu premii de peste 2000 de euro.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Pe aceeași temă