Sari la conținut

Medicii avertizează că refuzul vaccinării poate declanşa epidemii

Semnal de alarmă tras de medicii epidemiologi! Pentru că numărul persoanelor care se vaccinează în România este în scădere, riscul unor epidemii creşte îngrijorător. Medicii resping cu tărie zvonurile conform cărora vaccinurile sunt un pericol şi spun că nefolosirea lor poate duce chiar la reapariţia unor boli care au fost eradicate în ţara noastră.

Difteria sau tusea convulsivă sunt boli eradicate în România încă din anii 1970. Medicii avertizează însă că dacă tot mai multe persoane vor refuza vaccinurile, astfel de boli pot reizbucni în ţara noastră..

"A apărut rujeola, poate să apară rubeola; există, dar nu sub formă de epidemi,e varicela, de ce nu difteria, tetanosul. Am avut un caz de tetanos în Bihor anul trecut s-a soldat cu deces, poliomelita, hepatita B care, din păcate, este în creştere", a avertizat dr. Corina Fonoage, medic primar epidemiolog, Oradea.

"În momentul în care acoperirea vaccinală va scădea, cum la noi a scăzut la 60 şi ceva la sută pentru anumite vaccinuri, în anumite judeţe va scădea în continuare, ne vom trezi cu toate aceste boli şi se vor îmbolnăvi toţi, şi vaccinaţii şi naturiştii şi homeopaţii", anunţă Emilian Dan Popovici, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Cei care refuză vaccinurile spun că îşi iau informaţiile de pe internet, unde există un adevărat curent îndrepat împotriva vaccinării.

"Am auzit că, de exemplu, la copii dacă se dă, probabil face o febră şi nu se simte bine o perioadă."

"Vaccinurile care au apărut acum noi pe piaţă nu sunt sigure din cauza unor reacţii ce pot provoca chiar deces."

"Un singur deces până acum de când se fac vaccinurile de pe vremea lui Genner, un singur deces a putut să fie legat direct de o vaccinare. Dacă luăm zecile, sutele de milioane de vieţi salvate cred că e un risc ce merită asumat", susţine preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

"În judeţul Bihor în ultimii doi ani s-a înregistrat o scădere drastică a acestei acoperiri vaccinale: adică de la 95%-97% cât aveam, am ajuns la o acoperire de 85%-84%, ceea ce pune în pericol sănătatea persoanelor", atrage atenţia doctorul Corina Fonoage.

Probleme sunt însă şi în sistemul medical, unde de multe ori nu se găsesc vaccinurile necesare pentru prevenirea unor boli.

"Avem probleme destul de mari cu aprovizionare cu vaccinuri, adică există perioade în care vaccinurile nu se găsesc pe piaţă şi nu au de unde să le procure; lipsa de educaţie şi există vulnerabilităţi în diagnostic. De multe ori nu avem capacitate de diagnostic suficientă, mai ales pentru bolile mai rare boli parazitare cu care nu suntem obisnuiţi", atrage atenţia Graţiana Chicin, medic epidemiolog, Timişoara.

Aceasta e o altă provocare pentru sistemul medical, în condiţiile în care tot mai mulţi români călătoresc în străinătate şi riscă să revină în ţară cu boli rare în Europa precum febra tifoidă, hepatita A sau malaria.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves