Mieii de Paște | Vânzări puține, prețuri neschimbate

Data publicării:
miei

Vânzările slabe din acest an afectează bugetul crescătorilor de miei. Ciobanii sunt nevoiți să mențină prețurile la nivelul celor de anii trecuți ca să-și poată vinde marfa. 14 lei plătesc orădenii care vor să respecte tradiția de a avea carne de miel pe masa de sărbători. Chiar dacă de Paștele catolic au vândut mai puține animale, comercianții speră să recupereze în zilele dinaintea Paștelui ortodox.

Ciobanii și-au instalat încă de vineri standurile în Piața Agroalimentară din cartierul orădean Ioșia. Spun că în comparație cu alți ani, numărul cumpărătorilor este în scădere, motiv pentru care nici prețurile nu au crescut față de 2017.

"- Prețul e de 14 lei.
- Cum e comparativ cu alți ani?
- Cam tot așa sunt prețurile.
- Cumpără lumea?
- Nu prea cumpără, puțini", spune un cioban.

"Ieri am vândut cam 30, azi deja vreo 7-8 bucăți, dar de Paștele românilor vom vinde mai mulți", susţine Ștefan Dulău, cioban.

Producătorii spun că în aceste zile dinaintea Paștelui ortodox prețul cărnii de miel va scădea până la 10-11 lei, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut. Clienții pot alege mielul direct din țarc, după care animalul este sacrificat și verificat de măcelari și medici veterianari.

"Sunt doi medici pe hală și se verifică, neștanțat nu iese afară din hală", spune Traian Luncan, măcelar.

Cumpărătorii sunt mulțumiți de ce au găsit la târgul de miei.

"Depinde de buzunarul fiecăruia, cine are bani zice că prețul este accesibil, cine nu mai negociează. Obligatoriu miel de Paște, rar a fost să nu avem."

În următoarele zile, în Piața Ioșia sunt așteptați peste 30 de ciobani din tot județul.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri