Sari la conținut

Ministrul Mediului promite o nouă analiză a proiectului Roşia Montană

Attila Korodi susţine că sunt probleme de credibilitate în privinţa unor informaţii primite de la Roşia Montană Gold Corporation.

"Problema iazului de decantare, a permeabilităţii. Sunt convins că vom face un studiu adecvat. Cu Academia Română. cu Institutul Român Geologic, dar nu pentru 9 zile sau cinci zile în timp de iarnă, ci cum trebuie făcut, ca să avem o imagine foarte clară", susține Attila Korodi, ministrul Mediului.

Ministrul spune că extracţia de hidrocarburi trebuie analizată pentru fiecare caz în parte şi a insistat pe interdicţia de folosire a fracturării hidraulice.

"La ora actuală, orice prospecţiune care s-ar face, în avizul de mediu scrie bolduit "fără fracturare hidraulică".
Companiile care au primit drept de explorare n-au dreptul să facă fracturare hidraulică."

Cu toate acestea, Korodi a precizat că va susţine comunităţile care nu le permit firmelor de explorare să intre pe terenurile lor.

"Sunt revoltat când văd că firmele de explorare intră pe terenuri private, pun tot felul de aparate pentru măsurare fără o cooperare a comunităţilor locale. România este a cetăţenilor şi nu a avizelor şi a companiilor."

Raportul comisiei parlamentare pe tema Roşiei Montane, din care a făcut parte şi ministrul Mediului, urmează să fie votat de Camera Deputaţilor.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Robert Rezmuves

editor web: Adrian Laboș