Sari la conținut

"Moara cu noroc", readusă pe marile ecrane de regizorul bihorean Marian Crişan

"Orizont" spune povestea unei familii care administrează o cabană din Munții Apuseni, în încercarea de a-și găsi norocul, la fel ca în nuvela lui Slavici. Situația se complică în momentul în care cei doi soți își dau seama că tot ce se întâmplă pe munte și la cabană e controlat de un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.

"Îmi doream și eu să am o variantă a respectivei povești. Cred că e una dintre cele mai frumoase nuvele scrise din România și a fost o muncă de vreo doi, trei ani să scriu și să adaptez povestea la o Românie modernă", a explicat regizorul Marian Crișan.

Filmările au durat 30 de zile și au fost făcute în zona Turda-Băișoara. Din distribuție fac parte actori de la mai multe teatre din țară. Printre ei Emilian Oprea, Bogdan Zsolt, Andras Hathazi sau Rodica Lazăr. "Orizont" a avut deja premiera mondială în noiembrie anul trecut, în Estonia, și a intrat repede în vizorul presei internaționale de specialitate.

"A fost remarcat deoarece filmul românesc în ultimii ani nu prea folosește muzica. E de obicei doar dialogul. Şi faptul că filmul un thriller, asta a fost din nou remarcat. Eu am respectat oarecum intriga și povestea din nuvelă dar mi-am dorit să fie un thriller."


"Orizont" este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Marian Crișan. În 2010 bihoreanul a câștigat cu "Morgen", primul său film, peste 15 distincții importante dar și premii în cadrul unor festivaluri internaționale. Pelicula a fost propunerea României la Oscar.

"Nu mizează neaparat pe implicații din acestea care (...) asigură într-un anumită perioadă succesul la export. Sunt filme care interesează în egală măsură și spectatorii din România", este de părere Mircea Morariu, critic de teatru.

"Eu nu am făcut niciodată filmele pentru premii. Nu a fost ăsta scopul lor; tot timpul am vrut să spun povești la care țineam și să fie povești originale sau povești care să spună ceva", a declarat regizorul filmului "Orizont".

Marian Crișan face parte din noul val al cinematografiei românești. Regizorul a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în 1999 și a devenit cunoscut publicului prin scurt metrajul Megatron. În 2008, acesta i-a adus premiul Palme D'Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă