Sari la conținut
News Alert

Nor de praf saharian peste România. Maşini acoperite de praf la Oradea

Un nor de praf din Sahara a ajuns peste România, iar efectele sunt deja vizibile în special în vestul și nordul țării. În Oradea, de exemplu, mașinile au fost acoperite de un strat fin de praf roșiatic. Specialiștii spun că de data aceasta norul de praf nu are o concentraţie mare, iar joi, cel târziu, va dispărea complet.

Norul de praf saharian a fost adus peste România dinspre Ungaria, unde și-a făcut simțită prezența încă de duminică. În Oradea, primii care i-au observat efectele au fost șoferii, care și-au găsit mașinile acoperite de un strat fin de culoare roșiatică.

"Chiar de două zile am citit pe internet despre acest praf saharian care a ajuns asupra orașului Oradea, chiar am observat în dimineața aceasta pe mașini o peliculă subțire de praf roșu, roșiatic pe capotă", spune un localnic.

"Chiar ieri mi-am dus mașina la spălătorie, am observat că s-a depus un strat pe mașină. Chiar nu știu dacă să o iau de bună sau nu, nu știu dacă este chiar sănătos pentru sănătate."

"Nu este un motiv de panică, de aceea noi recomandăm cetățenilor care vor să se simtă mai protejați, să-și limiteze activitățile în aer liber, iar aerisirea locuințelor să se facă pe perioade limitate", susţine Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

"Aș purta mască protectoare, ceva. Respirăm ce primim, asta nu putem noi schimba", susţine o doamnă.

Autoritățile locale de mediu fac în permanenţă măsurători ale calităţii aerului.

"O avertizare nu a existat, dar monitorizările s-au efectuat sau se efectuează la stațiile de monitorizare a calității aerului din municipiul Oradea, la cele trei stații. Nu s-au înregistrat depășiri ale concentrațiilor maxime admise", susţine Adriana Calapod, directorul executiv APM Bihor.

Specialiştii spun că norul de praf saharian se va retrage de mâine odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăța atmosfera.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă