Sari la conținut

Ofertă mare, cerere scăzută. 2300 de slujbe au fost oferite la bursa locurilor de muncă din Oradea

Lipsa personalului calificat şi salariile mici comparativ cu alte judeţe din ţară au făcut ca multe companii din Bihor să intre în criză de personal. Astfel se explică faptul că la târgul de locuri de muncă au venit cu o ofertă de peste 2.300 de slujbe, imediat ocupabile.

"E un caz ciudat în Bihor, faptul că avem mai multe oferte de locuri de muncă decât avem cereri. Acest lucru, la un moment dat, trebuie să ajungă la un echilibru, pentru că degeaba ne chinuim noi să aducem societățile comerciale în județul Bihor dacă nu vor găsi angajați", este de părere Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

"Se caută forță de muncă și această bursă este evenimentul cel mai oportun pentru a aduce cererea și oferta la aceeași masă", consideră Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Paradoxal, locurile de muncă unde angajatorii nu pun accent pe specializare sau experienţă sunt cel mai puţin căutate. O firmă de producţie de accesorii auto are mari probleme în a găsi angajaţi.

"- Căutăm operatori producție, personal pentru finisat și CTC.
- Este lumea interesată de joburile acestea?
- Cam slab... cam slab deocamdată", recunoaşte Mihaela Blaga, reprezentanta firmei de producție.

"Nu neapărat căutăm persoane care să aibă experiență foarte mare în muncă în departamentul CNC, cât căutăm persoane deschise în a se perfecționa", spune Diana Perst, specialist în recrutare.

În schimb, apropierea sezonului estival a deschis oferta de slujbe în Băile Felix.

"Avem 88 de locuri de muncă disponibile în principalele hoteluri din Băile Felix, începând de la manager de hotel, manager de restaurant, recepționer, avem și medic de balneo-fizio-terapie, asistenți", a detaliat Diana Antonescu, reprezentant marketing.

Unii dintre cei care au participat la bursă sunt dispuşi să se specializeze la locul de muncă, dacă nu-şi găsesc slujbe în domeniul în care au studiat.

"Am venit să văd ce poate să-mi ofere. Și în funcție de asta pot să mă specializez mai profund, să zic, pe un anumit domeniu."

"- Ce căutați?
- Nimic special. Ce să meargă... să nu mă încurce cu facultatea."

"- Eu am venit să-mi caut un loc de muncă pe programare.
- Ai mai lucrat?
- În domeniul programării nu! Doar un internship de două luni, atâta tot!"

Burse ale locurilor de muncă au fost organizate azi în toate marile oraşe din ţară.

"Am constatat aici o diversitate a locurilor de muncă. Ceea ce înseamnă, teoretic măcar, că toată lumea ar putea să-și găsească un loc de muncă pe măsura pregătiri și dorințelor", spune Iulia Circei, secretar general al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că la începutul acestui an în Bihor erau înregistrate 9600 de persoane fără loc de muncă, dintr-un total de 436 de mii la nivel naţional.

Reporteri: Romana Fărcaş, Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa