Oradea | Terenuri insalubre, aproape de centru. Autorităţile ameninţă cu amenzi şi supraimpozitare

Data actualizării: Data publicării:
terenuri mizerie

În ciuda eforturilor făcute de autoritățile locale de a păstra Oradea curată, indiferența și nesimțirea transformă unele zone în locuri de depozitat gunoiul. Se întâmplă şi în apropierea centrului oraşului, unde mizeriile sunt aruncate chiar lângă instituţii publice. Amenzile usturătoare şi supraimpozitarea celor care deţin terenurile respective sunt pârghiile legale pe care le au edilii ca să stopeze fenomenul.

"La doar câțiva pași de principale instituții ale statului precum Inspectoratul Teritorial de Muncă, Biblioteca Județeană și Muzeul Țării Crișurilor există o zonă care abundă în gunoaie și deșeuri aruncate la voia întâmplării de către persoane care duc lipsă de bun simț și, probabil, de către oameni ai străzii", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

Mai exact pe Strada Armatei Române, printre ruinele unor clădiri unde îşi duc veacul, de ani de zile, oameni fără adăpost. Însă nu doar ei sunt de vină pentru grămezile de gunoaie. Sunt şi localnici care abandonează în zonă saci întregi cu deşeuri.

"- Ați văzut câte gunoaie sunt aici în apropiere?
- Prea multe. Parchez de foarte mult timp și prea multe.
- S-a transformat într-o groapă de gunoi.
- Mai ceva, dacă merge tot așa va fi mai ceva."

"Să știți că sunt și locatarii care fac treaba asta. Deci vine cu mașina, oprește la colț, scoate din portbagaj, pune jos și se duce, asta e nesimțire curată."

"Opresc lângă trotuar cu maşinile, scrumierele sunt aruncate. Aruncă şi flacoane de suc afară, nu îi interesează că e măturat sau nu."

Aceeaşi situaţie poate fi întâlnită şi în alte zone din oraş. Poliţia locală aplică amenzi deloc mici, iar proprietarii terenurilor unde sunt aruncate gunoaiele riscă să fie supraimpozitaţi.

"Mai întâi îi somăm pe proprietarii de terenuri să şi le cureţe, le dăm un avertisment, iar apoi trecem la amendarea lor. Dacă nici după ce primesc procesul verbal de amendă nu trec la curăţarea terenurilor, vor fi propuşi pentru supraimpozitare", a explicat Florin Birta, viceprimar al municipiului Oradea.

Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, supraimpozitarea terenurilor neîngrijite poate ajunge până la 500%.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri