Partidele maghiare strâng semnături pentru un referendum local. Tema: regiune din trei judeţe, cu centrul la Oradea

Data publicării:
referendum

UDMR a demarat campania de strângerea semnăturilor la începutul săptămânii trecute. Voluntarii partidului au mers din uşă în uşă şi le-au cerut bihorenilor opinia referitoare la ideea unei regiuni cu centrul la Oradea.

Spre deosebire, proiectul agreat acum de Guvern trimite Bihorul într-o regiune cu centrul la Cluj-Napoca. Pentru a introduce pe agenda Consiliului Judeţean un proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum local, UDMR are nevoie de semnăturile a 5 la sută din alegătorii judeţului. Adică 25 de mii de susţinători, prag pe care au reuşit să îl depăşească în aceste zile. Dosarele cu semnături vor fi predate consiliilor judeţene din Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

Şi celălalt partid maghiar din România cere susţinerea populaţiei pentru un scop similar, dar nu identic cu cel al UDMR. "Am pornit o acţiune de strângere de semnături pentru promovarea regiunii Partium, regiunii bilingve, autonome Partium", explică István Csomortányi, directorul de organizare al PPMT Bihor.

Partidul Popular al Maghiarilor din România propune tot o regiune compusă din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, care însă ar fi una de sine trătătoare în interiorul României. Până acum, reprezentanţii formaţiunii au reuşit să strângă 10 de mii de semnături.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Monica Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri