Sari la conținut

Pregãtiri în serele din Bihor pentru Luna Mãrţişorului

Iarna se pregăteşte să lase loc lunii Mărţişorului, iar asta se simte în serele cu flori unde se lucrează de zor. Horticultorii din Bihor au pregătit zeci de mii de ghivece pe care le vor trimite în toată ţara. Speră că florile le vor aduce un profit substanţial, mai ales că unii dintre ei şi-au mărit producţia. Cei mai mulţi au încercat să păstreze aceleaşi preţuri, deşi costurile de întreţinere au crescut.

În serele din Bihor se lucrează zi-lumină în această perioadă. Crescătorii de flori au grijă ca plantele să ajungă la dimensiunile corespunzătoare şi, în acelaşi timp, să cultive altele. Comenzile sunt mai multe decât în alţi ani, spun proprietarii.

"Doar din această seră vor ajunge în florăriile din toată ţara, zeci de mii de ghivece cu flori. Horticultorii spun că acestea vor înflori până la începutul lunii martie", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

"Anul acesta suntem undeva la 25% din punct de vedere cantitativ faţă de anul trecut. Ne-am extins şi cu noi sere în spate şi ne-am şi automatizat mai mult ca şi în anii trecuţi", spune Elena Zoica, proprietara serei.

În sera de lângă Oradea, horticultorii îngrijesc tot felul de flori: primule, zambile şi muşcate. Primele livrări au fost făcute deja către florării şi mari lanţuri de magazine din toată ţara.

"Foarte multe soiuri de floare, o multitudine de culori, avem plante în ghiveci de la 9 centimetri până la 60 de centimetri pentru toate buzunarele, pentru toată lumea", a detaliat Mirabela Lazău, coordonator vânzări.

"Sperăm să urmeze un sezon bun, pentru cei care practică floricultura martie, aprilie, mai, este sezonul în care ne dezvoltăm şi vindem cel mai mult", susţine proprietara serei.

Florarii îşi vând marfa la acelaşi preţ ca anul trecut, chiar dacă au crescut cheltuielile cu creşterea şi întreţinerea florilor.

"Celelalte creşteri ne-au impactat şi pe noi, încercăm menţinerea preţurilor pentru 1 şi 8 martie, primulă şi zambilă, am menţinut preţurile de anul trecut. La muşcate şi la plantele de primăvară vom vedea, pentru că un impact serios are şi încălzirea în costul final", susţine Elena Zoica.

Ghivecele cu flori se vând cu preţuri care încep de la 3 lei şi pot să ajungă până la 80 de lei, în funcţie de soi şi dimensiune.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Pe aceeași temă