Sari la conținut
News Alert

Premierul Ungariei a participat la deschiderea anului de învăţământ la Universitatea Partium

"Noi, maghiarii, doar atunci vom avea viitor în Bazinul Carpatic, dacă vom crește tineri devotați și bine pregătiți pe care o să îi putem pune în slujba națiunii." Este declarația premierului maghiar Viktor Orbán, prezent astăzi la Oradea. Șeful Guvernului de la Budapesta a participat la deschiderea anului universitar la Universitatea Parțium, instituție finanțată de statul ungar.

Înaintea sosirii premierului maghiar, zona Universității Partium a fost atent verificată de angajați ai SPP, Jandarmeriei și Poliției. La ora 11, coloana oficială a ajuns în fața instituției de învățământ, unde Viktor Orban a fost întâmpinat de mai mulți localnici.

Însoțit de europarlamentarul László Tőkés și de liderul UMDR, Kelemen Hunor, Viktor Orbán a asistat la deschiderea noului an de învățământ la Universitatea Partium. În discursul său a explicat principiile pe care ar trebui să le urmeze maghiarii de pretutindeni și s-a referit la viitorul maghiarilor în Transilvania.

"Noi, maghiarii, doar atunci vom avea viitor în Bazinul Carpatic, dacă vom crește tineri devotați și bine pregătiți pe care o să îi putem pune în slujba națiunii. Drumul făcut până acum doar atunci va conta, dacă putem să îi creștem și să îi pornim la drum. Tinerii maghiari vor continua unificarea națiunii pe care au început-o înaintașii lor", a declarat premierul Ungariei.

20

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a referit la importanța învățământul superior în limba maternă. "În Europa de astăzi care este întoarsă pe dos, când importanța originii nu mai reprezintă chiar o valoare, atunci când nesiguranța și schimbările devin oarecum permanente, facultatea are o importanță în învățământ și dă o educație pentru viață."

Chestionat asupra situației grave din Catalunia, în urma referendumului pentru independență, europarlamentarul László Tőkés a răspuns scurt: "Legea Spaniei este deasupra tuturor altor legi."

După festivitate, Viktor Orbán a vizitat noua clădire a Universității Partium. Instituția de învățământ superior este finanțată în mare măsură de Guvernul de la Budapesta, prin Oficiul Maghiarilor de peste Hotare.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă