Sari la conținut

Proiect: două linii noi de tramvai vor fi amenajate în Oradea

În 1989, în Oradea era dată în folosinţă ultima linie de tramvai, cea cu numărul 2.

"De atunci oraşul a evoluat foarte mult. Să ne gândim la reţeaua de supermarketuri, unde nu avem acoperire pentru transportul public. Este necesară o extindere a reţelei de cale ferată pentru tramvaie", spune Vasile Kajtor, şeful secţiei infrastructură a OTL.

Aşa că autorităţile au venit cu propunerea amenajării a două linii noi de tramvai. Prima ar putea fi construită în zona de sud a oraşului.

"Să pornim pe Aradului, ieşim după podul Peţa, în spatele centrelor comerciale până la piaţa de vechituri, traversăm Armatei Române şi ajungem la depourile OTL, de unde putem ieşi direct în Cantemir", explică Istvan Csuzi, directorul companiei orădene de transport local OTL.

O altă variantă prevede legarea printr-o linie de tramvai a Aeroportului de Calea Aradului.

O altă linie, lungă de doi kilometri...

...este prevăzută să lege Oradea de parcul industrial de pe Şoseaua Borşului.

"Trebuie să ne facem un depou cel puţin în aer liber, respectiv ieşirea spre parcul industrial, unde în anii viitori preconizăm că vor fi cel puţin 5 mii de locuri de muncă. Astfel va fi indispensabil şi circulaţia tramvaielor în interiorul parcului industrial", susţine Istvan Csuzi.

"Vom încerca să folosim ultima tehnologie, pentru ca liniile să fie de calitate", dă asigurări şeful secţiei infrastructură a OTL.

În total, ar urma să fie amenajate linii de tramvai pe o distanţă de 7 kilometri, care se vor adăuga celor aproape 40 de kilometri existenţi. Pentru extinderea reţelei vor fi folosite fonduri eruropene în valoare de 12 milioane de euro. Proiectul de construire a liniilor de tramvai din Oradea va fi primul din România după 1989.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş