Sari la conținut

Promisiune: Parcarea de pe Strada Independenţei, gata în 2018

"Parcarea subterană de pe Strada Independenţei va fi gata până la finalul acestui an". Este promisiunea pe care viceprimarul Florin Birta a făcut-o în emisiunea Vocile Bihorului de marţi. Constructorul a găsit soluţia tehnică pentru a continua lucrarea, iar când temperaturile de afară o vor permite, muncitorii se vor întoarce pe şantier.

Începută acum trei ani, parcarea subterană din Strada Independenţei ar fi trebuit finalizată până la sfârşitului anului 2016. Neînţelegerile dintre proiectant şi constructor au adus această lucrare într-un blocaj, rezolvat până la urmă prin schimbarea firmei de proiectare.

După modificarea soluţiei tehnice, a fost însă nevoie de anumite consolidări ale lucrării, a spus viceprimarul Florin Birta.

„Au fost constate anumite nereguli, iar în decembrie am turnat 300 de metri cubi de beton pentrua consolida lucrarea. Aşteptăm vremea bună ca muncitorii să se apuce de treabă şi sperăm să terminăm parcarea până la finele acestui an.

Florin Birta a mai arătat că orădenii sunt interesaţi de proiectele prin bugetare participativă, pentru care Primăria a alocat 1,5 milioane de euro. Pentru cele 10 care vor fi puse în execuţie anul acesta s-au depus deja peste 100 de propuneri. Unele dintre ele însă, nu vor fi eligibile.

„Până în data de 21 ianuarie se mai pot depune proiecte pe această bugetare participativă, iar până în prezent au fost depuse peste 100 de proiecte. Unele dintre aceste proiecte nu vor fi eligibile - se referă la asfaltări de străzi, care ori depăşesc suma de 200 de mii de euro, ori sunt cuprinse în programul nostru de asfaltări.„

Vestea proastă este însă că bugetul de investiţii al municipalităţii a scăzut în acest an, susţine viceprimarul Birta. Motivul: reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, care înseamnă venituri mai mici pentru administraţiile locale.

„Este cert că noi vom pierde anul acesta 36 de milioane de lei. Dacă anul trecut aveam 336 de milioane de lei venituri proprii, anul acesta vom avera aproximativ 300 de milioane de lei. De unde să tăiem aceste goluri ? Am tăiat de la investiţii.”

Reporter: Bogdan Băcilă