Sari la conținut

Protest la Spitalul Municipal din Oradea

Investițiile nu pot rezolva toate neajunsurile sistemului de sănătate din România. Ne referim mai ales la problemele salariale din sănătate, care au dus la un protest vineri dimineaţă, la Spitalul Municipal din Oradea. Aproximativ 250 de angajaţi ai unităţii medicale au ieşit în curtea spitalului şi au cerut modificarea legii salarizării şi a regulamentului de sporuri.

Cu pancarte în mâini, în curtea spitalului municipal au ieşit, timp de un sfert de oră, asistente, infirmiere, laboranţi, fizicieni, chimişti şi biologi. Acestora li s-au adăugat medici din specialităţile care nu au beneficiat de majorări salariale prin aplicarea Legii salarizării unitare.

Unii dintre protestatari spun că veniturile le-au scăzut. Este vorba despre fizicieni, care au primit cu câteva sute de lei mai puţin în aprilie faţă de luna trecută.

Ana Mihuţ, lider Sanitas Spitalul Municipal Oradea: "Infirmierii, îngrijitori de curăţenie, personal TESA, supraveghetori pacienţi psihici periculoşi, fizicieni, chimişti, biologi, nu le-au crescut salariile deloc. Fizicienilor chiar le-au scăzut... având în vedere noua lege a salarizării unice şi regulamentul de sporuri. Acestea sunt revendicările noastre: schimbările celor două acte normative - legea salarizării şi ordonanţa privind regulamentul de sporuri.

Sunt salariaţi cărora li s-au scăzut veniturile, iar conform regulamentului de sporuri, plafonul de 30% de sporuri din sănătate este prea mic, deaorece pacienţii au rămas aceeaşi, condiţiile de muncă au rămas aceleaşi, numărul de personal care lucrează a rămas acelaşi, dar sporul scade. Nu înţelegem de ce.

- Câte persoane au participat la protest?
- Sincer, în jur de 250 de persoane. Ar fi fost mult mai mulţi, dar spitalul nostru este împărţit în cinci clădiri separate, distincte, împărţite în oraş, şi nu au putut să ajungă, nu au putut să vină. Dar toţi salariaţii afectaţi au fost alături de noi şi ne-au împins în faţă ca să le susţinem revendicările."

Cei 250 de manifestanţi reprezintă aproximativ 16% din totalul de 1.500 de angajaţi ai Spitalului Municipal. Astfel de proteste vor continua, spun sindicaliştii Sanitas, până când revendicările salariaţilor vor fi satisfăcute.

Editor web: Adrian Laboș

Pe aceeași temă