SMURD Bihor, după 20 de ani. Echipamentele folosite la înfiinţarea serviciului au fost adunate într-o expoziţie

Data publicării:
aparate vechi smurd

Defibrilatoare, truse medicale portabile şi chiar o targă pentru transportul răniţilor sunt doar câteva din obiectele care în 1993, când lua fiinţă SMURD Bihor, făceau parte din dotările unei camere de urgenţă. Scoase dintr-un depozit şi expuse la o conferinţă pe teme de medicină de urgenţă, echipamentele au trezit amintiri plăcute celor care le-au folosit ani la rând.

"Aparatul ăsta îl duceam cu noi peste tot la toate cazurile, pentru că nu ştiai niciodată când intră în stop şi atunci trebuia să fie la noi că era la etajul 10 sau la parter", îşi aduce aminte Călin Gabor, medic rezident în medicină de urgenţă.

Medicul SMURD Bihor Mihai Botea spune că "majoritatea acestor echipamente a venit ca donaţii în anii 60-70-80 de la colegii britanici, francezi."

Din acestă cauză medicii SMURD aflaţi la început de drum erau obligaţi să aibă grijă atât de viaţa pacienţilor, cât şi de starea aparatelor. "A fost un chin să le facem să le întreţinem, să le facem să meargă", explică dr. Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor. "Defibrilatorul care acum mă distrează, că văd că are un cadran cu ac care niciodată nu ştiam unde se opreşte - la 200-300 dga-uri - dar ştiam că e setat pe o anumită tensiune."

Baza de date a pacienţilor, ţinută în anii '90 pe un laptop imens şi două dischete

Printre obiectele din trecut s-a regăsit şi un laptop de mărimea unei valize, care utiliza două dischete pe care salvatorii SMURD ţineau în 1993 o bază de date electronică a pacienţilor. Situaţia s-a schimbat în timp.

"Doar în aparatură din 2008 până acum s-a investit în jur de 500 de mii de euro. Dacă luăm şi aparatura conexă, aparat de radiologie şi RMN, este vorba de mai multe milioane", susţine doctorul Borcea. "În România în momentul de faţă nu suntem cu nimic mai prejos ca şi colegii noştri din Europa de vest", completează doctorul Mihai Botea.

Salvatorii de la SMURD vor să păstreze aparatele cu care serviciul şi prima cameră de urgenţă au funcţionat la început şi să amenajeze un colţ de istorie medicală.

reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri