STUDIU Digi24 Oradea. Manevrele de care este acuzat Alexandru Kiss de către DNA

Data publicării:
afacerile kiss

În 2005, Alexandru Kiss a lansat ideea construirii a câtorva mii de apartamente sociale în Oradea care să rezolve problema locativă din oraş.

"8 mii 800 de persoane din Oradea s-au înscris pe liste la CJ în speranţa că vor primi o locuinţă socială la preţul de maximum 18 mii de euro pentru 3 camere", îşi aminteşte Adrian Criş, redactor-şef adjunct eBihoreanul.

Proiectul social s-a transformat în scurt timp într-o afacere.

"Consiliul judeţean nu mai voia să se asocieze cu o firmă de construcţii, ci scotea la licitaţie două amplasamente", explică Adrian Criş.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Alexandru Kiss ar fi primit o sumă importantă de bani pentru a favoriza câştigarea de către firma Selina a licitaţiei organizată de Consiliul Judeţean Bihor. Este vorba de 600 de mii de euro plătiţi, susţin anchetatorii, de către Beniamin Rus, proprietarul grupului Selina.

"Aproximativ 600 de mii de euro (...) reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, în calitate de proprietat şi administrator al grupului de societăţi Selina, le-a plătit suspectului Kiss Alexandru Iosif Francisc (preşedintele Consiliului Judeţean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea."

"- În acest comunicat se sugerează că acel teren pe care l-aţi cumpărat la vremea respectivă la un preţ foarte mic a creat un prejudiciu de 8 milioane de euro consiliului judeţean!
- Şi eu pot să spun că toate licitaţiile pe care le-am pierdut de pe locul 1, vă pot face un total de cel puţin 50 de milioane de euro de la stat", susţine Beneamin Rus, patronul firmei Selina, într-o declaraţie pentru Digi24 Oradea.

"La vremea respectivă conducerea Consiliului Judeţean a făcut eforturi serioase pentru ca documentaţia să nu fie accesibilă nici presei, nici cetăţenilor", rememorează jurnalistul Adrian Criş.

O altă afacere...

...pentru care Alexandru Kiss a ajuns în vizorul DNA este cea legată de construirea haldei ecologice de gunoi din Oradea de către firma maghiară Keviep. După ce Comisia Europeană a impus României închiderea gropilor clasice de gunoi, conducerea din 2003 a Primăriei locale a bătut palma cu societatea din Debreţin pentru 20 de ani.

„Municipalitatea la vremea respectivă, nefiind membrii ai UE, doar în zona de preaderare nu avut fonduri şi s-a găsit forma de PPP, parteneriat public-privat", spune Zoltan Pasztai, managerul Ecobihor.

„Au existat mai mulţi ofertanţi la vremea respectivă, dar comisia a apreciat că aceasta a fost cea mai bună ofertă", explică Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Anchetatorii DNA susţin că, printr-un sistem de spălare a banilor, Alexandru Kiss şi omul de afaceri orădean Alexandru Mudura ar fi primit de la administratorul firmei Keviep nu mai puţin de 300 de mii euro. Scopul?

"Să-și exercite influența asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuția și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea", se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Considerăm că acuzele aduse firmei KEVIÉP Srl. au la bază motive politice, sunt lipsite e orice adevăr sau fond, şi le respingem în totalitate", a declarat pentru Digi24 Oradea Ferenc Miklóssy, directorul executiv al KEVIÉP SRL.

Omul de afaceri din Debreţin spune că acest caz a fost deja anchetat între 2007 şi 2009, inclusiv de Garda Financiară din România, dar de fiecare dată nu s-a găsit nimic în neregulă.

reporteri: Orsolya Nagy, Laura Breb, Bogdan Costea
operatori: Darius Pop, Constantin Gheorghiţă

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri